Belföld

A NER megvette a Librit, pénzügyi nyomás lehetett a háttérben, egy szerző már távozott

rtl.hurtl.hu

2023. június 14. 8:16

A bejelentés után egymás után keresték a szerzők a kormányközelivé lett Librihez tartozó könyvkiadókat.

Mint arról beszámoltunk, a kormányközeli Mathias Corvinus Collegium (MCC) lett a Libri csaknem százszázalékos tulajdonosa. A tranzakcióval az eddigi közvetett kisebbségi tulajdonos MCC válik a hazai könyvkereskedelmi és -kiadói piac legismertebb szereplőjének 98,41 százalékos tulajdonosává. 

A miniszterelnök politikai igazgatója, Orbán Balázs által vezetett, 500 milliárdos állami vagyonban részesített MCC kisebbségi tulajdonosként, Spéder Zoltán részének megszerzésével már 2021-ben bevásárolta magát a Libri Csoportba, emlékeztet rá a G7. És most megveszik a többségi tulajdonos, Balogh Ákos részét is, amivel 98,7 százalékos tulajdonosok lesznek.

A portál információi szerint a Libri Csoporthoz tartozó könyvkiadókat kedden egymás után keresték a szerzőik, hogy az MCC sajtóközleményéből nyilvánosságra kerülő tulajdonosváltásról tudakozódjanak, de a könyves szakmát is váratlanul érte a Libri teljes átvétele. 

Mint írják, feltehetően a múlt hétvégén befejeződött könyvhetet még meg akarták várni a bejelentéssel, nem akarták, hogy erről szóljon a rendezvény.

A Libri alapítója és mostanáig 67 százalékos tulajdonosa Balogh Ákos és családja volt. A G7 információi szerint az MCC annak idején először őt kereste meg, Balogh azonban akkor még nem akart megválni a tulajdonrészétől, Szalay Zoltán MCC-igazgatót a kisebbségi tulajdonos Spéder Zoltánhoz irányította. Spéder Libri-tulajdonát ki is vásárolta 2021 áprilisában az MCC. Sajtóinformációk alapján  5,4 milliárd forintért szerezték meg a Libri csoport részvényeinek 30,9 százalékát tartalmazó csomagot, és vele együtt megörökölték Spédertől a kvázi vétójogokat is. 

A portál szerint a Libri Csoportban sok döntést csak 75 százalékos támogatással lehet meghozni. Így az igazán jelentős kérdésekről az MCC nélkül nem lehetett határozni.

A portál emlékeztet rá: a Librinél továbbra is egy sor, nem éppen kormánypártiként elkönyvelt szerző maradt Nádas Pétertől Závada Péteren és Simon Mártonon át Bödőcs Tiborig. Ők idáig nyilvánosan nem nagyon tették szóvá, hogy eladásaik a kormányközeli MCC-t is gyarapítják. 

A G7 információi szerint a legnagyobb konfliktus az osztalék körül alakult ki: Balogh Ákos hiába szeretett volna 2022-ben osztalékot kivenni a Libriből, az MCC ezt a lehetséges könyvpiaci bizonytalanságokra és megugró költségekre hivatkozva blokkolta.

A portál azt írja: feltételezhető, hogy Balogh Ákos májusban adta be végül a derekát. 

Mint írják, a Libri-Bookline Kereskedelmi Zrt. igazgatósága egy május 15-i dokumentum szerint azt javasolta, hogy a 2,3 milliárd forintos 2022-es adózott eredmény ellenére idén se legyen osztalékfizetés. Május 30-án azonban a közgyűlés már úgy határozott, hogy a korábbi évben tartalékban hagyott összeggel együtt 4,2 milliárd forint osztalékot fizessenek ki a tulajdonosoknak. Ezt ezúttal már az MCC részvényesei is megszavazták.

A G7 kiemeli: az osztalékfizetés napja 2023. június 14., vagyis szerda – egyetlen nappal az MCC és Balogh közötti üzlet bejelentése után.

Mint írják, az első távozó szerző Péterfy-Novák Éva írónő.

Nyitókép: Róka László / MTVA / Bizományosi

 

#Belföld#mathias corvinus collegium#orbán balázs#Balogh Ákos#NER#Libri#könyvpiac

Címlapról ajánljuk