Belföld

A maximális pénzbüntetést kapta Pankotai Lili „társadalomra veszélyes cselekmény” miatt

rtl.hurtl.hu

2023. június 13. 17:46

„Szervezői magatartást tanúsított”, amikor a miniszterelnök hivatalához hívta a tüntetőket.

A maximálisan kiszabható 150 ezer forintos bírságot rótta ki a rendőrség Pankotai Lilire gyülekezési joggal való visszaélés szabálysértés miatt – írja a Mérce a hozzájuk eljutott határozat alapján.

A dokumentum szerint 

Pankotai „szervezői magatartást tanúsított”, amikor a május 3-ra meghirdetett demonstrációk után a Karmelita Kolostorhoz hívta a Clark Ádám téren összegyűlt tüntetőket. Egy héttel korábban pedig a Belügyminisztériumtól mentek a várba a demonstrálók, hogy a kordonbontó politikusokhoz csatlakozzanak – emiatt szintén 100 ezer forintos büntetést ítéltek Pankotainak.

A Mérce a büntetéssel kapcsolatban megkereste a Pankotait segítő TASZ szakértőjét, Hegyi Szabolcsot, aki elmondta, hogy 

Lilivel szemben már az előző Karmelita előtti, egyébként szintén könnygázba torkolló tüntetés szervezése miatt is 100 ezer forintos bírságot szabott ki a rendőrség, azonban abban az ügyben Lili jogorvoslattal élt.

A jogász szerint már az első alkalommal kiszabott 100 ezer forint is nagyon magas büntetés egy fiatalnak, akinek ez az első szabálysértése.

„Ez lehetett volna akár 20, 30  vagy 50 ezer forint is, de az, hogy elsőre 100 ezer, másodikra pedig 150 ezer forint, az véleményem szerint azt jelzi, hogy ennek demonstratív, elriasztó jellege van, hogy még egyszer ne próbálkozzon” – mondta el Hegyi Szabolcs, hozzátéve, mivel az első büntetés még nem is jogerős, így nem indokolt arra hivatkozni, hogy korábban már történt szabálysértés, így nem indokolt a bírságösszeg emelkedése sem. 

Nyitókép: RTL Híradó

#Belföld#pankotai lili#társadalomra veszélyes cselekmény#büntetés#pénzbüntetés#gyülekezés#rendőrség#tasz#társaság a szabadságjogokért

Címlapról ajánljuk