Belföld

Eurómilliárdos veszteségekről és kirekesztettségről számolnak be a modellváltó egyetemek

rtl.hurtl.hu

2023. június 8. 17:31

Bocskor Andrea fideszes EP-képviselő arról beszélt az Európai Parlamentben, hogy a modellváltó egyetemek valószínűleg nem vehetnek részt a 2024-25-ös Erasmus- és Horizont-programokban.

Az Európai Parlamentben a Fidesz egyik EP-képviselője szervezett egy eseményt, amire egyetemi vezetőket, kutatókat és diákokat is meghívott, és ahol a magyar felsőoktatás helyzete volt a téma az elapadt uniós pénzcsapok fényében. Mint ismert, az Európai Bizottság decemberben 21 magyar egyetemnél függesztette fel az Erasmus+ csereprogramot és a Horizont Európa kutatási és innovációs keretprogramot. 

A döntés értelmében nem kaphatnak friss támogatásokat a két programból azok a hazai felsőoktatási intézmények, amelyeket közfeladatot ellátó közérdekű vagyonkezelő alapítvány (KEKVA) tart fent. Az EU azt kifogásolta, hogy a vagyonkezelő alapítványok nem biztosítják az uniós források átlátható kezelését, valamint csorbítják a tudományos szabadságot és autonómiát. A diákok külföldi tanulása így bizonytalanná vált, hiszen az érintett egyetemek nem szerződhetnek újra a programokra. 

Az idő viszont végesen fogy: mint arról beszámoltunk, júliusban járnak le a már megkötött szerződések, ezeket heteken belül meg kéne újítani. Bocskor Andrea fideszes EP-képviselő az eseményen már arról beszélt az Eurológus tudósítása szerint, hogy

az egyetemek valószínűleg nem vehetnek részt a 2024-25-ös Erasmus- és Horizont-programokban.

De nem csak ez a vészjósló az alapítványi egyetemek esetében. Kasza Gyula, az Állatorvostudományi Egyetem kutatócsoport-vezetője szerint az egyetemüket már-már kirekesztik: bár tudományos eredményeiket elismerik és nem vitatják, nem szívesen működnek együtt velük az európai konzorciumokban.  

Mintha eddig egy családban éltünk volna, és most azt mondják, miért nem alapítasz egy másik családot, miért nem kezded újra máshol?

– fogalmazott Kasza Gyula.

Hozzátette, az általa lefedett területeken már csaknem 10-15 pályázatból esett ki a magyar kutatógárda, pedig soha nem merült fel visszaélés, szerinte ők csak áldozatai a történteknek. Merkely Béla, a Semmelweis Orvostudomány Egyetem rektora pedig arról beszélt, hogy eddig 8 millió eurós kárt szenvedtek el, mindezt egy olyan helyzetben, aminek nem ők az okozói.

Merkely tárgyalt az Európai Bizottság illetékeseivel, akik állításai szerint nem árulták el neki, hogyan sértették meg a jogállamiság elveit vagy az EU pénzügyi érdekeit.

A rektor védelmébe vette a modellváltó egyetemeket, csakúgy mint kollégája, Kovács Levente, az Óbudai Egyetem rektora, ahol elmondása alapján már több mint 4 millió eurós a veszteség. Merkely kirekesztőnek gondolja a tanács határozatát, ezért az Európai Bírósághoz fordulnak, erre egyébként több más modellváltó egyetem is készül. A meghallgatáson egyetemi hallgatók is felszólaltak, akik szerint a diákok szomorúak és dühösek, amiért nem tudnak részt venni a csereprogramokban.

Nyitókép: Róka László / MTVA / MTI

#Belföld#modellváltás#egyetemek#felsőoktatás#európai bizottság#erasmus

Címlapról ajánljuk