Belföld

Kiderült, mitől habzott a Gerje-patak

rtl.hurtl.hu

2023. április 12. 12:19

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság szerint a mosószer-alapanyag okozta a Ceglédbercel környéki patak extrém habzását. 

Mint arról az RTL Híradó beszámolt, a Pest megyei Gerje-pataknál a helyi horgászok pénteken vették észre, hogy fehér hab lepte el a gyalogoshidat. A patak szennyezettsége miatt a gátnál több méteres hab borítja a vizet. A problémát a közeli szennyvíztisztitó okozhatja, melynek csatornája közvetlenül a Gerje-patakba ömlik. A helyiek szerint nagyobb esőzések után gyakori, hogy a telep kapacitása nem bírja a terhelést és a patak vize bűzlik a szennyezéstől, erre többször is panaszkodtak.


A habzó szennyvíz jelenleg is a Gerje-patakba folyik. Az ügyben az RTL Híradó megkereste a szennyvíztisztító telep üzemeltetőjét, az albertirsai polgármesteri hivatalt és a katasztrófavédelmet is, de válasz nem érkezett.

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság szerdán a hvg.hu-val közölte, mi okozhatta a szennyezett patak habzó vizét. A Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság szakemberei mosószer-alapanyagot azonosítottak azokban a mintákban, amelyeket a Gerje-csatornából vettek, miután szombaton hatalmas hab képződött a vízfolyáson Ceglédbercel egyik gyalogoshídjánál.

A szennyezés a szennyvízcsatorna-hálózaton keresztül történt, egyszeri, jelentősebb bebocsátásként

– tudatta a vízügy.

Hozzátették, nem tapasztaltak halpusztulást, más élőlény sincs veszélyben. Állításaik szerint amint megszűnik a szennyezés, akkor a habképződés is megáll. A keletkezett felületaktív anyag eltávolítása nem igényel beavatkozást, a vízügy szerint „idővel természetes úton eltűnik”. Mindenesetre fokozott ellenőrzés alá vonták az érintett területet.

#Belföld#ceglédbercel#patak#szennyezés#fehér#hab#országos vízügyi főigazgatóság

Címlapról ajánljuk