Belföld

Kiderült, hogy betemették a kutat, ami megmutatná, hogy mérgezi-e a talajvizet a gödi akkumulátorgyár

rtl.hurtl.hu

2023. január 12. 14:39

Debrecenben elvileg lesz monitorozás.

A gödi akkumulátorgyár vízmonitoringra használt kútjából 2016 óta egyszer sem vettek vízmintát, semmilyen mérési jegyzőkönyv nem készült – derült ki az Átlátszó által kiperelt iratokból. A mintavételt pedig azért is érdemes lett volna elvégezni, mert a gyár egy kilométeres körzetében három öntözésre használt kút vizében mérgező oldószert mutatott ki egy független akkreditált vizsgálat.

A kutat a gyárépítés során „eltüntették”: mivel az építési területen volt, egyszerűen betemették, hangzott el a bírósági tárgyaláson, valamint a gyár szennyezéséről szóló lakossági fórumon. A vízügyi hatóság pedig csak a csapadéktározókhoz írt elő vizsgálatokat.

A lap szerint ez azt jelenti, hogy a több tízezer tonna toxikus anyag használata ellenére nem kell vizsgálni a felszín alatti vizekben az akkumulátorgyártáshoz használt anyagokat. A Pest Megyei Kormányhivatal Környezetvédelmi Főosztálya döntése szerint a gödi akkumulátorgyárnak nincs jelentős környezeti hatása; ezért nem írtak elő olyan vizsgálatokat, amik erre vonatkoztak volna.

Arról írnak, hogy a Debrecenbe tervezett kínai CATL akkumulátorgyárához sokkal részletesebb környezeti hatásvizsgálati dokumentáció készült. Ide jóval nagyobb, 220 hektáros gyárat fognak telepíteni. Itt tíz monitoring-kút lesz, és évente fogják vizsgálni a talajvizet. Ennek ellenére a helyiek körében óriási felháborodást keltett a gyár építésének terve, amiről az RTL Híradó is beszámolt:


Nyitókép: MTI / Mónus Márton

#Belföld#göd#akkumulátor#gyár#szennyezés#talajvíz#kút

Címlapról ajánljuk