Külföld

Másfél millió liter radioaktív víz szivárgott el egy amerikai atomerőműből

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2023. március 18. 6:18

A minnesotai erőműben november végén fedezték fel a szivárgást, de csak csütörtökön értesítették a nyilvánosságot.

1,5 millió liter radioaktív víz jutott a szabadba Xcel Energy nevű energetikai cég minnesotai atomerőművéből, írja a BBC. A szivárgást november végén fedezték fel, de az állami tisztviselők csak csütörtökön értesítették a nyilvánosságot.

Az erőművet üzemeltető vállalat azt mondta, hogy a vízömlést a helyszínen teljes mértékben megfékezték, és a létesítményen kívül nem észlelték nyomát. Állami tisztviselők szerint nem áll fenn közvetlen közegészségügyi kockázat.

A víz tríciumot tartalmaz, amely az atomerőművek működésének gyakori mellékterméke. A trícium a hidrogén természetben előforduló radioaktív izotópja, bomlás közben a béta-sugárzás gyenge formáját bocsátja ki, amely nem terjed túl messzire a levegőben, és nem tud áthatolni az emberi bőrön.

Az Xcel először november 21-én fedezte fel a szivárgást a monticelloi erőműben, a trícium tartalmú víz két épület közötti csőből ömlött. Az atomerőmű körülbelül 56 km-re található az állam legnépesebb városától, Minneapolistól, a Mississippi folyó mentén. A minnesotai egészségügyi minisztérium szerint a szivárgás nem érte el a Mississippi folyót.

Meg akartunk győződni arról, hogy teljesen értjük, mi történik, mielőtt feleslegesen aggodalmat keltettünk volna a lakosságban

– mondta Chris Clark, az Xcel Energy regionális elnöke azzal kapcsolatban, hogy miért nem tájékoztatták előbb a nyilvánosságot a szivárgásról.

Állami tisztviselők megerősítették, hogy a víz az erőműhöz tartozó területen belül maradt, és nem jelent közvetlen közegészségügyi kockázatot.

Eddig a kiömlött tríciumos víz nagyjából egynegyedét sikerült visszanyerni. Az Xcel azt közölte, hogy tárolótartályokat építenek a szennyezett víz tárolására.

Nyitókép: Nuclear Regulatory Commission / flickr

#Külföld#egyesült államok#minnesota#monticello#atomerőmű#radioaktív#szennyezés

Címlapról ajánljuk