Belföld

Szijjártó Brüsszelből: Hazugság, hogy a kormány nem az oroszokkal közösen bővítené a paksi atomerőműt

rtl.hurtl.hu

2023. március 28. 18:15

A német kormánynak is beszólt.

Szijjártó Péter szerint „hazugság, ogy a kormány elállna az orosz Roszatommal való együttműködéstől a paksi bővítésben, a francia Framatome szerepének növelése az irányítástechnikai rendszer szállítására vonatkozik, miután német konzorciumi partnere, a Siemens Energy politikai okok miatt még nem kapott exportengedélyt”.

A külügyminiszter Brüsszelben tette ezt a kijelentést. A tárcavezető az európai uniós energiaügyi tanács szünetében tartott sajtótájékoztatóján kijelentette, hogy igenis él negatív diszkrimináció az atomenergiával szemben, amit jól mutat, hogy a paksi bővítést itt Európában „folyamatosan gáncsolják”, és „próbálják szankciók alá venni a nukleáris beruházásokat, amelyeket mi rendszeresen kivédünk”.

Az MTI szerint azt is felrótta, hogy a német kormány továbbra is blokkolja a Siemens Energy részvételét, és egyelőre nem engedélyezték, hogy a vállalat a megkötött szerződés alapján leszállítsa a megrendelt berendezéseket.

Hozzátette: „Folyamatosan adagolják az álhíreket a nemzetközi liberális sajtóban. Legutóbb azt olvashattuk, hogy a magyar kormány elállna a Roszatommal való együttműködéstől, ami színtiszta hazugság”.

Nyitókép: Bús Csaba/MTI

#Belföld#szijjártó péter#brüsszel#paks 2#roszatom

Címlapról ajánljuk