Belföld

A magyarok csaknem fele szerint meg kellene tiltani az újabb akkumulátorgyárak építését

rtl.hurtl.hu

2023. március 12. 8:30

A fideszesek 26 százaléka gondolkodik hasonló módon.

Az LMP alapítványa, az Ökopolisz megbízásából készített reprezentatív felmérést, a Medián. A telefonon, 2 ezer ember megkérdezésével végzett közvélemény-kutatásból kiderült, a népesség fele ellenzi, hogy újabb akkumulátorgyárakat építsenek az országban.

A megkérdezettek közül 28 százalék mondta azt, hogy támogatja a gyárak építését, 21 százaléka pedig semleges maradt a kérdésben.

Az ellenzéki szavazók 73 százaléka szerint meg kellene tiltani az akkumulátorgyárak építését, mert az rendkívül káros a környzetre. A fideszes szavazók mindössze 26 százaléka gondolkodik hasonlóképpen. A Telex grafikonján megtekinthetők az eredmények pártpreferenciák alapján:


Az eredményekből kiderült, hogy az újabb gyárak építésének megtiltásával a fideszesek több mint a fele, 51 százalék nem ért egyet. A teljes lakosság tekintetében a tiltást támogatók aránya 46 százalék volt. Azzal a felvetéssel, hogy Magyarországon akkor sem lenne szabad újabb akkumulátorgyárak építését engedélyezni, ha így kevesebb új munkahely jön létre, a fideszes szavazók 54 százaléka nem értett egyet, 23 százalék viszont egyértelműen támogatna egy tiltásról szóló kezdeményezést.


Nyitókép: A drónnal készített képen talajelőkészítő munkálatokat végeznek a leendő CATL akkumulátorgyár területén a Déli Ipari Parkban Debrecen közelében február 23-án. Fotó: Czeglédi Zsolt/MTI

#Belföld#akkumulátorgyár#Medián#felmérés#lmp

Címlapról ajánljuk