Belföld

Kijátszhatták a szélsőjobbosok a rendőrség tiltását, így lehetett a Normafánál megemlékezés

rtl.hurtl.hu

2023. február 16. 16:54

Szélsőjobboldali szervezetek több száz tagja tartott megemlékezést a Pilisi Parkerdőben. A TASZ jogásza szerint oda is kellett volna a rendőrségtől engedélyt kérni.

Habár a rendőrség megtiltotta, hogy a szélsőjobboldal közterületi demonstráción emlékezzen meg Budapesten a budavári kitörésről, így is sikerült a szervezőknek összehozniuk egy megemlékezést – írja a Népszava.

A lap szerint Normafától nem messze, egy erdei katonasírnál tartották meg a rendezvényt, amelyen különféle szélsőjobboldali – közöttük neonáci – szervezetek néhány száz tagja és szimpatizánsa vett részt. Incze Béla, a Légió Hungária vezetőségi tagja azt mondta, mivel az erdő nem számít közterületnek, a rendezvényt nem kellett bejelenteniük a rendőrségen, annak megtartásához a Pilisi Parkerdő Zrt.-től kértek és kaptak engedélyt.

A jogi helyzet azonban a lap szerint nem ennyire egyszerű. Az erdő magánterület ugyan, de nincs körbekerítve, szabadon látogatható, a gyülekezési jog szempontjából tehát közterületnek minősül – mondta a Népszavának Hegyi Szabolcs, a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) jogásza.

Vajnai Attila, az Európai Baloldal elnöke arról tájékoztatta lapot, hogy az ügyben Nagy István agrárminiszterhez fordult, mint a parkerdő alapítói jogköreit gyakorló tárcavezetőhöz.

A lap kereste a Pilisi Parkerdő Zrt-t, de nem válaszoltak a kérdéseikre.

Szélsőjobboldali szervezetek 2020. február 8-án a Városmajorban. Fotó: MTI/Kovács Tamás.

#Belföld#normafa#szélsőjobboldal#megemlékezés#kitörés#Pilisi Parkerdő

Címlapról ajánljuk