Belföld

Mérgező füst lepte el a Dunán égő jacht környékét

rtl.hurtl.hu

2023. február 15. 13:29

Az elsüllyesztés után a Dunába is került valamennyi káros anyag, de a légszennyezés jelentette a fő gondot.

Február 14-én délután kigyulladt egy jacht Budapesten az Árpád hídnál, a sűrű füst messziről is látható volt. A hajón senki nem tartózkodott, személyi sérülés nem történt.

Az oltást nehezítette, hogy a 26 méteres hajó életveszélyessé vált, ezért közvetlenül nem lehetett oltani, csak a partról és egy tűzoltóhajóról. Végül a tulajdonossal közösen az a döntés született, hogy elsüllyesztik a hajót. Az érintett területen nagyjából 1,2-1,5 méter mély a víz.


A 24.hu cikke szerint a Közép-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság egy speciális olajfelfogót helyezett ki a jacht köré, hogy meggátolják a veszélyes anyagok természetbe áramlását. A Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság tájékoztatása szerint csak egy kisméretű olajfolt jelent meg a vízen. 

Simon Gergely, a Greenpeace Magyarország vegyianyag-szakértője éppen a Duna közelében kerékpározott haza, amikor javában tombolt a tűz, már a Margit-hídnál fullasztónak érezte a füstöt. 

Iszonyú égettműanyag-szag volt, a környéken egy elég komoly légszennyezést okozott 

– mondta a 24.hu-nak. A szakértő szerint szerencse a szerencsétlenségben, hogy a Duna mégiscsak egy szélcsatorna, ami segített a füst elterelésében.

Egy jacht égésénél az a fő probléma, hogy rengeteg műanyagot tartalmaz. „Policiklusos aromás szénhidrogének, mindenféle káros anyagok szabadulhatnak fel, ha még PVC is van a hajóban, akkor dioxinok is” – mondta Simon Gergely. 

A szakértő úgy véli, a merítéssel bizonyosan a Dunába is került valamennyi káros anyag, de a légszennyezés jelentette a fő gondot. 

Nyitókép: Olvasói fotó, Czakó Nikolett / rtl.hu

 

 

#Belföld#környezetszennyezés#JACHT#duna#kiégett

Címlapról ajánljuk