Belföld

Ne felejtse, kedden lejárnak az éves autópályamatricák

rtl.hurtl.hu

2023. január 30. 10:00

Sokan hagyják az utolsó pillanatra a vásárlást, pedig tízezres büntetéseket kockáztatnak. 

Január 31-én, kedden éjfélkor lejárnak a tavalyi éves országos és megyei autópálya matricák, és szerdától már csak a 2023-as matricákkal lehet felhajtani a díjköteles utakra.

A Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. (NÚSZ) az MTI-nek küldött hétfői közleményében közölte, hogy több mint hárommillió éves matrica jár le, hozzátéve, hogy az új éves autópálya-matricákat sokan az utolsó pillanatban vásárolják meg.

Közlésük szerint a 2023-as éves országos és megyei matricákból 2023. január 29-ig kicsivel több, mint 1,3 millió darab fogyott, ami a 2022-es évesmatrica-mennyiség kevesebb, mint a fele. Ez azt is jelenti, hogy a tavalyi évre vásárolt éves vignetta mennyiség 56 százalékát még nem vették meg a közlekedők - tették hozzá.

Az MTI az e-autopalyamatrica.hu portálra hivatkozva közölte, hogy az e-matricát minden esetben a díjköteles útra való felhajtás előtt kell megvásárolni, azonban, ha az úthasználó 60 percen belül észreveszi, hogy e-matrica nélkül használja az adott utat, még megvásárolhatja az arra szóló jogosultságot, és így elkerülheti a pótdíjfizetést.

Pótdíjak

Személygépkocsik és kishaszongépjárművek esetén (D1, D2 kategória) a büntetés 18 750 Ft, 60 napon túli fizetésnél 74 970 Ft. Buszoknál 84 330 Ft az alapbírság és 60 napon túl 337 290 Ft fizetendő. Pótdíjkülönbözetet kell leróni, ha a gépjárműre a szükségesnél alacsonyabb díjkategóriás jogosultságot vásároltak. A személygépkocsik pótdíjkülönbözete 9 440 Ft, 60 napon túl 37 800 Ft.

Mentesség, kedvezmény

A NÚSZ közleményében felhívta a figyelmet arra is, hogy az úthasználati díjfizetéshez kapcsolódó mentességek és kedvezmények megújítása szempontjából is fontos határidő a január 31-e. Eddig kell benyújtani az igénybe vételéhez szükséges kérelmet a közlekedési igazgatási hatósághoz, vagy a Belügyminisztérium nyilvántartások vezetéséért felelős helyettes államtitkárságához - olvasható a közleményben.

Nyitókép: Vasárnap kora délutáni személygépkocsi forgalom az M1-es és az M7-es autópályák közös fővárosi bevezető szakaszán Budaörs térségében. Fotó: MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba

#Belföld#autópályamatrica#2023#éves autópályamatrica#megyei autópályamatrica

Címlapról ajánljuk