Belföld

Magasan nyert Merkely Béla a Semmelweis rektorválasztásán

rtl.hurtl.hu

2023. január 26. 17:09

Hoppon maradt Kellermayer Miklós, aki meglepően hevesen bírálta a rektort.

A SOTE szenátusa titkos szavazással, 36 számú szavazattal dr. Merkely Béla tanszékvezető egyetemi tanárt, a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika igazgatóját, Széchenyi-díjas orvost, az egyetem jelenlegi rektorát választották rektorjelöltnek dr. Kellermayer Miklóssal szemben, aki korábban elfogadhatatlan, szorongást és félelmet hozú stílusra panaszkodott az egyetemen.

Mindkét aspiránst ma hallgatta meg a szenátus, amelyben a hat egyetemi kar, a Hallgatói Önkormányzat, a Doktori Tanács, a Klinikai Központ és a két érdekképviselet választott képviselői ülnek. Merkely mindössze nyolc ellenszavazatot kapott.

A rektorjelölt úgy fogalmazott: annak tulajdonítja győzelmét, hogy széles körben elismerik szerepét, amiért a Semmelweis Egyetem – Közép-Kelet Európában elsőként – a világ legjobb 250 egyeteme közé jutott.

Az elmúlt öt év legfontosabb eredménye az orvos- és egészségtudományi kurrikulum megújítása, és annak gyakorlatba történő bevezetése volt, melynek következtében tovább erősödött a gyakorlati, betegágy melletti oktatás szerepe, hasonlóan a világ meghatározó és legjobb egyetemeihez

– mondta. Az egyetem fenntartója fogja ezután jóváhagyni Merkely nevezését, majd Novák Katalin 2023. július 1-jével öt évre bízza meg az egyetem vezetőjét. A rektorválasztást megelőző csatározásokkal korábban az RTL Híradó is foglalkozott:


Nyitókép: Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora. – Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI

#Belföld#merkely béla#sote#semmelweis#rektor#választás#nyertes

Címlapról ajánljuk