Belföld

Márciusban kivonulhatnak a fideszes miniszterek és politikusok az egyetemi kuratóriumokból

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2023. január 25. 19:09

Navracsics Tibor Brüsszelben tárgyalt az Erasmus+, illetve a Horizon Europe programokban történő magyar részvétel megmentése érdekében.

Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter szerdán két uniós biztossal tárgyalt Brüsszelben az Erasmus+, illetve a Horizon Europe programokban történő magyar részvételről, jelentette az EUrológus tudósítója a hvg.hu-n. A tárgyalások után Navracsics Tibor magyar újságíróknak azt mondta, a magyar kormány kész a jogszabályok megváltoztatására annak érdekében, hogy megszüntessék az összeférhetetlenséget az egyetemi közalapítványi kuratóriumokban.

A miniszter azért utazott ismét Brüsszelbe, hogy segítsen felszabadítani azokat a felsőoktatási támogatási forrásokat, amiket azért blokkolt az EU, mert vannak olyan magánalapítványi formában működő magyar egyetemek, melyek kuratóriumaiban kormánytagok vagy más fideszes politikusok is ülnek. Az Európai Bizottság szerint igencsak aggályos a felsőoktatás függetlensége szempontjából, hogy a 21 magyar egyetem csaknem felének kuratóriumaiban politikusok ülnek, és mandátumuk határozatlan időre szól.

Erre az összeférhetetlenségre hivatkozva az EU nem kötött új szerződéseket  az Erasmus+, illetve a Horizon Europe együttműködési és oktatási csereprogramokban való részvételre pályázó magyar egyetemekkel, ami hatalmas felzúdulást váltott ki a hazai felsőoktatásban.

A miniszter közölte, hogy a magyar kormány számára nem akadály a jogszabályok megváltoztatása, ugyanakkor azt kérte az Európai Bizottságtól, hogy tegyék egyértelművé: az együttműködés zökkenőmentesen folytatódik.

Navracsics elmondta, hogy a 21 alapítványú fenntartású egyetem közül 10 esetében vannak aggályok a kuratóriumokban ülő politikusok szerepvállalása miatt.

Részünkről nem akadály, ha az Európai Bizottság azt veti fel, hogy a politikusok ne lehessenek tagjai ezeknek a kuratóriumoknak, akkor szabályozással ezt is meg tudjuk oldani

– mondta a miniszter, hozzátéve, hogy a kormány kész szabályozni a kuratóriumi mandátumok időtartamát is.

Két nem túl bonyolult jogszabály módosításról van szó, ennek nem lesz akadálya, márciusban, amikor a parlament ismét ülésezik, akkor ezeket át tudjuk vezetni

– mondta Navracsics Tibor.

Navracsics Tibor közölte azt is, hogy nem fenyegeti veszély azokat az oktatókat és kutatókat, akik jelenleg részt vesznek az Erasmus programban, olvasható az EUrológus tudósításában. A területfejlesztési miniszter az MTI-nek adott nyilatkozatában ennél tovább ment, és megelőlegezve az EU-s források feloldását azt közölte, hogy „nem fenyegeti veszély az Erasmus+ oktatási és a Horizont Európa kutatási programok folytatását, folyamatosan lehet tovább jelentkezni a kiírt pályázatokra”, így az alapítványi fenntartású egyetemeken tanuló mintegy 180 ezer magyar diáknak nem kell attól tartania, hogy kimaradnak az Erasmus-programokból és a Horizont Európa kutatóprogramokból.

Navracsics Tibor egy héttel ezelőtt a Partizánban arról beszélt, hogy ha január 25-26-i tárgyalásokon neki felróható okokból nem sikerül megállapodásra jutni az Erasmus-pénzek további folyósításának ügyében, beadja a lemondását.

Nyitókép: Illyés Tibor / MTI

#Belföld#erasmus+#erasmus#navracsics tibor#európai bizottság#EU-s pénz

Címlapról ajánljuk