Belföld

Egy 13 éves és egy 15 éves gyerek törte fel a KRÉTA-rendszert

rtl.hurtl.hu

2022. december 16. 19:43

Ezt Pintér Sándor árulta el a pénteki közoktatási konzultáción. 

Egy 13 éves és egy 15 éves gyerek hajtotta végre a KRÉTA-rendszer elleni hackertámadást, ami alatt minden magyarországi diák adatait megszerezték. Erről Pintér Sándor belügyminiszter számolt be, amikor órákon át tárgyalt zárt ajtók mögött közoktatási intézményvezetőkkel és tanárokkal – írta a Telex.

Ahogy arról november elején az RTL Híradó beszámolt, a fejlesztők megpróbálták eltussolni a KRÉTA-rendszer feltörését, és kormány már szeptemberben tudott arról, mégsem hozták nyilvánosságra a tömeges adatszivárgást. Az rtl.hu pedig arról adott hírt, milyen sosem hallott, cirkalmas káromkodásokat is tartalmazott a KRÉTA felületéről letiltott kifejezések listája – ez is a rendszer feltörése által vált láthatóvá.

 

Gulyás Gergely kancelláriaminiszter akkor közölte, hogy vizsgálat indult az ügyben, de annak eredményei egyelőre nem kerültek nyilvánosságra. Most Pintér szavaiból derült ki érdekes részlet. A belügyminiszter az informatikaoktatás fontosságáról beszélt, amikor megjegyezte, hogy vannak itt tehetségek. Majd hozzátette:

Itt volt a KRÉTA-rendszernek a feltörése. Nem fogják elhinni, maguk még nem tudják az eredményt. Egy 13 éves és egy 15 éves gyerek törte föl. Tehát van azért jó képzés, van jó példa.

A belügyminiszter és a tanárok között zajlott pénteki tárgyalásról itt és itt tudhat meg többet. Az RTL Híradó riportját pedig alább nézheti meg:

 

Nyitókép: A Köznevelési Regisztrációs és Tanulmányi Alaprendszer (KRÉTA) bejelentkezési oldala egy táblagépen a Letenyei Andrássy Gyula Általános Iskolában 2020. március 19-én. Fotó: MTI/Varga György

 

#Belföld#kréta#hackerek#hackertámadás#pintér sándor

Címlapról ajánljuk