Tudomány-Tech

Diákok és tanárok adatai szivároghattak ki, miután feltörték a KRÉTA rendszerét

rtl.hurtl.hu

2022. november 7. 11:38

Úgy történt meg a baj, hogy egy projektvezető fertőzött linkre kattintott egy csaló emailben.

Illetéktelenek kezébe kerülhettek diákok és tanárok adatai, miután néhány hete feltörték a Köznevelési Regisztrációs és Tanulmányi Alaprendszer, vagyis a KRÉTA fejlesztőcége, az eKRÉTA Informatikai Zrt. adatbázisát – írja a Telex.

A támadók hozzáférhettek a diákok és tanárok rendszerben tárolt összes adatához, ezen kívül megszerezhették a cég más adatbázisaiban tártolt információkat, forráskódokat, és a fejlesztők belső kommunikációját is.

A lap belső információkra hivatkozva azt írja, hogy egy projektvezető fertőzött linkre kattintott egy csaló emailben, ami után az ő adatain keresztül hozzáfértek minden céges adathoz- Kovács Gábor, aki korábban a KRÉTA fejlesztési vezetőjeként dolgozott elmondta, hogy probléma az, hogy ha megvan a megfelelő belépési azonosító, a jelszavakat kivéve a diákok adatait valóban meg lehet szerezni.

A rendszer a diákok és a tanárok szinte minden adatát tartalmazza valamilyen moduljában, a taj-számok és más személyes adatok vagy a jegyek, intők a triviális kategória. Hogy mást ne említsek, ilyen adatok: a diákok fogyatékosságai, magatartászavarai, amelyek minősített adatok; felmentések, igazolások, egészségügyi adatok; pedagógusok és más alkalmazottak HR-adatai; intézmények költségvetése, gazdálkodása; intézmények iktatott dokumentumai.

— mondta a Telexnek. A cikkből az is kiderül, hogy a rendőrségre egyelőre nem érkezett feljelentés.

Egy másik forrás szerint az adatlopási ügy mögött egy fiatalkorú elkövető állhat, ami azért érdekes mert egy évvel korábban már történt hasonló eset, akkor egy 13 éves fiú hajtott végre adathalász tevékenységet a KRÉTA-val szemben. A lap ugyanakkor megjegyzi, hogy a legutóbbi ilyen esetnél csak egyetlen fiókhoz fértek hozzá, most viszont gyakorlatilag az összeshez.

Nyitókép: Varga György / MTI

#Tudomány-Tech#kréta#adatlopás#feltör#diák#tanár

Címlapról ajánljuk