Belföld

Összekötné a kormány az EESZT-t a KRÉTA-val, pluszteher lehet a gyermekorvosoknak

rtl.hurtl.hu

2024. március 20. 10:30

Egy új törvényjavaslattal a kormány összekötné az EESZT-t és a minden iskolában iskolában használt KRÉTA rendszert.

Már ma a parlament elé kerülhet a „A belügyi ágazati feladatellátást támogató törvények módosításáról” szóló törvényjavaslat, amellyel a kormány egyebek mellett módosítaná az iskolai orvosi igazolások kiadásának szabályait is – írja a Népszava.

A kormány most összekötné az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Teret (EESZT) és a minden iskolában használt KRÉTA rendszert: az új jogszabály szerint előbbin keresztül kellene majd a gyerek oktatási intézményének továbbítani is az igazolásokat, ami a lap szerint még több adminisztrációs terhet hárítana a gyermekorvosokra.

Hogy az iskolai igazolások ügyében változás lesz, az már február közepe óta sejthető volt. Akkor Havasi Katalin, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke azt mondta, az EESZT és a KRÉTA összekötése véget vethetne az iskolai igazolások kiadásának. Szerinte a két elektronikus rendszer összekötésével elérhető lenne, hogy a pedagógusok a saját informatikai rendszerükben láthassák a kiadott orvosi igazolást.

Mint írja a lap, ha ez megtörténik, akkor a szülő kérésére az orvos elektronikusan is továbbíthatja a gyerekek betegségéről, illetve a testnevelés óra alóli felmentésről szóló igazolást. Az iskolai igazolások mellett egyéb egészségügy-igazgatási intézkedéseket is tartalmaz a törvényjavaslat, például enyhítenék az EESZT adatvédelmi szabályait azzal, hogy egy központi call-center munkatársai is kezelhetnének betegadatokat a szakrendelői időpontfoglalások esetén.

2022 őszén országos adatvédelmi botrány robbant ki, amikor egy 13 és egy 15 éves gyerek feltörte a minden intézményben használt KRÉTA adatbázisát. A fejlesztők megpróbálták eltussolni feltörést, és kormány már szeptemberben tudott arról, mégsem hozták nyilvánosságra a tömeges adatszivárgást.

Mint arról a Híradó is beszámolt, idén februárban 110 millió forint bírságot szabott ki az adatvédelmi hatóság az iskolai KRÉTA rendszert fejlesztő cégre, mert onnan legalább 20 ezer ember személyes adatai szivárogtak ki, sőt az is lehet, hogy a hackerek több millió ember adataihoz fértek hozzá.  

Ajánló: „Egy megőrült rendszergazda nagyon sok dolgot elintézhet” – évekkel maradnak el az iskolai rendszerek a legújabb adatvédelmi trendektől

Nyitókép: Krizsán Csaba / MTI

 

#Belföld#EESZT#kréta#kormány#gyermekorvos#orvosi igazolás

Címlapról ajánljuk