Belföld

Matolcsy György fizetéséhez kötné a kezdő pedagógusok bérét az MSZP

rtl.hurtl.hu

2022. november 28. 17:38

A párt szerint elfogadhatatlan, hogy több mint hatmillióra emelnék a jegybankelnök havi fizetését.

Tóth Bertalan, az MSZP társelnöke elfogadhatatlannak nevezte azt, hogy egy Országgyűlés előtt lévő kormányzati törvényjavaslattal a jelenlegi ötmillió forintról több mint hatmillió forintra emelnék Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnökének fizetését. A párt ezért azt szeretné: kössék Matolcsy fizetéséhez a kezdő pedagógusok bérét.

Szerinte „az Orbán-kormány akkor emeli Matolcsy György bérét, amikor az infláció évtizedes rekordokat dönt, amikor az élelmiszerár-emelkedés 40-50 százalékos, és amikor az MNB-nek 18 százalékos kamatot kellett bevezetnie ahhoz, hogy a forint ne omoljon össze”.

A frakcióvezető azt javasolta, hogy a kezdő pedagógusok fizetése érje el az MNB-elnök fizetésének 10 százalékát; a jegybankelnök fizetésének automatikus emelésével pedig az is biztosítva lenne, hogy a pedagógusfizetések is folyamatosan és automatikusan emelkedjenek, írja az MTI.

Az MSZP több kormánytaghoz is kérdésekkel fordult, azt tudakolva, ki kérte, és mi indokolja a fizetésemelést. Van-e tudomásuk arról, hogy Matolcsy Györgynek anyagi problémái lennének, amelyek miatt emelni kellene ötmilliós fizetését? – kérdezte.

Korábban az RTL Híradó arról számolt be: Számos állami vezető fizetése emelkedhet százezrekkel, mivel ezeket a jegybankelnök fizetéséhez kötik a jogszabályok. A Matolcsy György béremeléséről szóló javaslatot november elején bocsátotta társadalmi egyeztetésre a kormány, a tervek szerint a mindenkori átlagbér 12-szeresére lenne jogosult.

 

Nyitókép: Soós Lajos / MTI

#Belföld#matolcsy györgy#elnök#fizetés#mszp#kezdő#pedagógus#parlament

Címlapról ajánljuk