Belföld

A népszámlálás legelső napján összeomlott a hivatalos honlap

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2022. október 2. 8:52

A nagy érdeklődés miatt szombaton hosszú ideig nem működött az adatszolgáltató felület.

Elkezdődött Magyarország történetének 16. népszámlálása, és idén először van mód arra, hogy interneten töltsék ki a háztartások a népszámlálási kérdőívet. Sőt, egyelőre csak így lehet résztvenni a népszámlálásban. A Központi Statisztikai Hivatal kérdezőbiztosai egyelőre nem is indultak útnak, majd csak október második felében keresik fel azokat a háztartásokat, ahonnan október 1. és 16. között nem érkeztek be interneten a válaszok.


Mint arról az RTL Híradó is beszámolt, a népszámlálásban való részvétel kötelező, akár kétszázezer forintos bírságot is kaphat, aki megtagadja az adatszolgáltatást. Aki viszont kitölti az online kérdőívet, még nyerhet is százezer forintot. Lehet, hogy ez utóbbi vezetett oda, hogy rögtön az első nap, szombaton a hatalmas érdeklődés hatására összeomlott a népszámlálás adatszolgáltató honlapja.

A Telex cikke szerint kezdetben csak akadozott a kitöltés, majd később a belépéssel is gondok adódtak, míg végül a népszámlálás információs számán egy robothang közölte, hogy a nagy érdeklődés miatt a népszámlálás online rendszere összeomlott. A helyzet szombat este tíz után normalizálódott, vasárnap reggel pedig ismét teljesen működőképesnek látszik a felület: első próbálkozásunkra simán ment a bejelentkezés a levélben kapott kóddal, és a kérdésekre a válaszadás is zökkenőmentesen ment, a válaszadási folyamat megszakítása és mentése is működött.

Nyitókép: Nagy Attila Károly / rtl.hu

#Belföld#népszámlálás#honlap#összeomlott

Címlapról ajánljuk