Belföld

Azokhoz is becsöngethetnek a népszámlálási biztosok, akik már kitöltötték a kérdőívet

rtl.hurtl.hu

2022. november 12. 10:07

Pontatlanok a címek az adatbázisban.

Pontatlanok lehetnek a címek a KSH adatbázisában, ezért ahhoz is becsöngethetnek, aki már online kitöltötte a népszámlálási kérdőívet, írja a Telex. A lap szerint a kérdezőbiztosok rendszeresen keresnek fel olyan háztartásokat is, ahol már korábban elvégezték a népszámlálást.

Ez azért lehet probléma, mivel 200 ezres büntetést is kaphat, aki nem vesz részt a népszámlálásban, vagy akiről azt hiszik, hogy nem vett részt benne.

Egy kérdezőbiztos azt nyilatkozta a lapnak, hogy ő is gyakorta találkozott ezzel a hibával munkája során, és hogy „jó nagy káosz volt ebből”. Valószínűleg abból van kavarodás, hogy a címjegyzékben szereplő adatok és a kérdőívben megadott adatok nem fedték egymást. Például ha valaki beírta, hogy a B épületben vagy a magasföldszinten lakik, az nem biztos, hogy a címjegyzékben is így volt.

A KSH is megerősítette, hogy ilyen hibák lehetnek abban az esetben, ha nem egyezik az online kitöltés során megadott cím a népszámlálási címjegyzékkel, Ilyenkor a visszaigazoló kóddal tudják igazolni a lakók, hogy már nincs dolguk a kérdőívvel.

Korábban az RTL Híradó arról tudósított: az ajtó előtt is válaszolhatunk a népszámlálás kérdéseire, nem kell beengedni a biztosokat a lakásba. Aki viszont megtagadja a válaszadást, az bírságra számíthat. Szerda óta járják az országot a kérdezőbiztosok. Online 7 millió kérdőívet küldtek vissza. Közben a Népszava arról írt, hogy nyomozást indított a Nemzeti Nyomozó Iroda az online népszámlálás első napján tapasztalt terheléses támadás miatt.

Nyitókép: Facebook

#Belföld#népszámlálás#biztos#hiba#ksh#online#kérdőív

Címlapról ajánljuk