Belföld

A Nyugatot gúnyolták, az ellenzéket támadták miatta – most mégis elrendeli a termosztátok letekerését a kormány

Rédli BalázsRédli Balázs

2022. szeptember 8. 17:31

Kötelező spórolást rendelt el a gázzal a kormány, az állami intézményeket pedig csak 18 fokra fogják felfűteni télen. Pedig a kormánypárti politikusok és a fideszes sajtó hónapok óta kritizálja azokat és élcelődik azokon, akik hasonló takarékoskodásra szólítottak fel. Megdöbbentő terv, diktatúrákban hoztak ilyet – ezt írták a 18 fokos közintézményekről, amikor állítólag Brüsszelben vetődött fel hasonló. 

Az irodája sarkában áll, és egy popdalra tátog. Ez látható azon a TikTok videón, amit július közepén tett közzé magáról a kormányszóvivő. A kilenc másodperces filmecskében Szentkirályi Alexandra azon élcelődik, hogy az ellenzéki pártok spórolást javasolnak a fűtéssel. 

A baloldal úgy akar megkímélni a magyar rezsiáraktól, hogy kevesebbet fűthetsz télen 

– jelenik meg a képernyőn, miközben a háttérben a kormányszóvivő drámaian széttárja a kezét. „Micsoda megoldás” – ez a videó címe, egy sírva nevetős szmájlival. A videóval az RTL Híradó riportere szembesítette Szentkirályi Alexandra kormányszóvivőt a szerdai kormányinfón. Hogy mit válaszolt, az az alábbi videóból kiderül.


Az elmúlt hónapokban a kormánypárti politikusok, a kormányközeli sajtó és a Fideszes influencerek egyik kedvenc témája lett a termosztátok lecsavarása és a Nyugat-Európában elrendelt spórolási intézkedések kifigurázása. Az ukrajnai háború kitörése óta a legtöbb európai országban tájékoztató kampányokat indítottak és lépések sokasága merült fel annak érdekében, hogy takarékoskodni lehessen az energiával. 

Ez sokak számára erkölcsi kérdés, mert Oroszország gigászi bevételekre tesz szert a gáz és az olaj eladásából, amiből aztán az Ukrajna elleni hadműveleteket finanszírozza.

Magyarországon azonban a kormány holdudvarárában állandó viccelődés tárgya lett a spórolás. Az élcelődésen túl erre hivatkozva beszéltek a Nyugat hanyatlásáról, érveltek az Oroszországgal szemben bevezetett szankciók ellen és az Orbán-kormány intézkedései mellett. A július 13-ai Kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető minisztert például megkérdezték arról, hogy miért nem kérik takarékoskodásra az embereket. A politikus arról beszélt, hogy nem akarnak beleszólni, az emberek mit csinálnak otthon. 

A kormány a lakosságnak szóló életvezetési tanácsoktól tartózkodna 

– mondta a miniszter a kormany.hu tudósítása szerint, később azonban ezt annyival árnyalta, hogy a helyzet gyorsan változik és akár ez is eljöhet.

Az alaphangot a miniszterelnök adta meg. Orbán Viktor már a választási kampányban, az ukrajnai háború kitörése előtt kritizálta azokat, akik a takarékoskodás fontosságára hívták fel a figyelmet. 

Mi itt nem fogunk megfagyni télen. Ők ott meg szülhetnek férfiként. Kinek mit intézett a kormánya 

– mondta a miniszterelnök az Európai Uniót bírálva a Fidesz tavaly novemberi kongresszusán. Néhány nappal később pedig az állami rádióban az ellenzéki pártokat osztotta ki. „Amit most hallok a baloldaltól, hogy a rezsit úgy kell csökkenteni, hogy kevesebb vizet kell használni, kevesebb áramot kell használni, meg kevesebb gázt kell használni, 

ilyenkor van egy szó, amit az ember mond, csak az édesanyák iránti tiszteletből nem mondja hangosan 

– mondta a miniszterelnök.

Korábban kiakadtak a 18 fokon

Csütörtökön a Miniszterelnökséget vezető miniszternek kellett bejelentenie a 180 fokos fordulatot is: a kormány kötelező spórolást rendelt el a gázzal, az állami intézményeket pedig csak 18 fokra fogják felfűteni az állami intézményeket, amitől 200 millió köbméter gáz megtakarítását remélik. Az iskolákról egyelőre nincs döntés.

A kormányközeli sajtó korábban keményen támadta az épületek 18 fokra fűtését - igaz, akkor még ez egy állítólagos uniós javaslat volt. 

Keménykezű és megdöbbentő terv
 

írta róla az Origo áprilisban. A kormányközeli Ripost ezt úgy kommentálta

korábban egy diktatúrában már hoztak hasonló rendeletet 

– írták, több részletet azonban erről nem tudtunk meg.

Az „Így akarnak spórolni: Németországban már kezdődik a radiátorok lecsavarása”című cikkben a kormányközeli bulvárlap végigveszi, hogy melyik uniós országban milyen intézkedések merültek fel, megdicséri a magyar kormányt, ami akkor még más utat követett, majd a cikk parádés fordulatot vesz. 

Felmerül a kérdés, hogy vajon mikor javasolják a brüsszeliták, hogy mindenki fogadjon maga mellé egy bichon kutyát. Hiszen Európa egyik legrégebbi kutyafajtája évszázadokon át kedvelt kísérője volt a hölgyeknek. Ráadásul nem csak házikedvencként brillíroztak a kis fehér kutyák, hanem gyakorlati hasznuk is volt: ágymelegítőként szolgáltak a fázós nők és a betegek mellett 

– írják.

Egy másik cikkben a német közszolgálati tévé szerintük „sokkoló” riportját idézik, ami szerint ha az emberek lejjebb tekerik a fűtést, akkor fokonként 2,5 százalékot spórolhatnak a számla végösszegéből. A bulvárlap szerint a termosztát letekerésével a nyugati politikusok „a lakosságon spórolnának.”

„Energiaválság Európában!” – írta május végén az ingyenesen terjesztett Metropol, ami az ország legnagyobb példányszámú napilapjaként hivatkozik magára. A cikkben azt írják: a kontinens nyugati felén a fűtés mellett a zuhanyzást, a mosást vagy a porszívózást is korlátoznák, „Brüsszel”, azaz az Európai Unió pedig „vad spórolási ötletekkel” áll elő. A cikknek már a felütése is egy kiállás az Orbán-kormány mellett. „Miközben Európa a lakossággal fizetteti ki a háború árát, addig itthon rezsicsökkentéssel védik az embereket ettől a helyzettől” – írták a cikk bevezetőjében.

Keményen támadták, aki spórolást javasolt

„Karácsony Gergely hűen követi a brüsszeli elvárásokat”– a Magyar Nemzet június végén ezzel a címmel tudósított arról az energiacsúcsról, amin a budapesti városháza, a fővárosi cégek - köztük a nagyfogyasztó BKV vagy a díszkivilágításért felelős vállalat – és civil szervezetek egyeztettek a takarékoskodásról. „Nyáron melegebb, télen hidegebb hivatalok – ez vár a budapestiekre” – adja meg az alaphangot a kormányközeli lap, majd kifejtik, hogy a fővárosban a téli hónapokban legfeljebb 20 fokig fogják felfűteni az épületeket. A városvezetés szerintük egyebek mellett ezzel az intézkedéssel csatlakozik – a Magyar Nemzet megfogalmazása szerint – „sokszor hajmeresztő” és „eszement” brüsszeli kezdeményezésekhez, amik a takarékoskodásról szólnak.

„Karácsonyék nem hagyják abba, megüzenték: az emberek a hibásak, fogyasszanak kevesebbet” – ez az Origó egyik cikkének címe júliusból. Az ismeretlen szerző arról ír: a főváros vezetői „gyakorlatilag naponta sulykolják, hogy kevesebb energiát kellene használnia a budapestieknek”. Szerinte ha takarékoskodnánk az energiával, azt a „saját bőrükön éreznék az emberek”. Példaként ő is elszörnyülködik azon, hogy „télen nem lenne 20 foknál melegebb” a fővárosi intézményekben, de megemlíti a díszkivilágítás korábbi lekapcsolását, az autóhasználat visszaszorítását, vagy azt, hogy az egyik főpolgármester-helyettes szerint a családok is takarékoskodhatnak a fűtési, hűtési és főzési szokásaik átalakításával. 

Az emberek kárára történő takarékoskodás visszatérő elem a baloldal gondolkodásában 

 – állapítja meg az Origo.

A Ripost ennél is tovább megy, mert szerintük az emberek nemcsak a hivatalokban fognak fázni, hanem az otthonaikban is. A „Karácsonyék miatt jóval hidegebb lehet a budapesti távfűtéses lakásokban télen” című cikkben a főpolgármester ATV-nek adott interjúját idézik, amiben a politikus arról beszélt: ha a lakásainkat is 20 fokra fűtenénk, azzal sokat lehetne megtakarítani. A bulvárlap értelmezésében ez azt jelenti, hogy 

„Brüsszel utasítására” 

nemcsak a hivatalokban, hanem a Főtáv 240 ezer fővárosi fogyasztójánál is hidegebb lesz télen. A cikkben kiemelik, hogy a Karácsony Gergely a benzinárstopot (valójában annak megvalósítását) is kritizálta, vagyis a lap szerint „mindent ellenez, ami az embereknek jó és hasznos.”

A takarékoskodás kritizálása a Fideszes influencerek repertoárjából sem hiányzott. A Megafonos Déri Stefi az egyik júliusi videójában arról beszél, hogy a brüsszeli vezetők a problémák megoldása helyett elmagyarázzák, „hogy hogyan kellene élnünk”. Majd úgy folytatja: a spórolásról szóló ötletekkel az Európai Unió és a baloldal „valójában megszorításokat” javasol. Ugyanerre jutott  a szintén Megafonos Deák Dániel is, aki szerint „Budapest baloldali vezetése eminens módon másolja le a brüsszeli sormintát. Kioktatnak és irreális takarékoskodásra kényszerítenének minden budapestit”.

A kormány 180 fokos fordulatára a főpolgármester már reagált is a Facebook oldalán.„Vajon a lakájmédia most a kormányon is gúnyolódni fog, hogy 18 fokos fűtési határt szabtak meg az állami intézményekben?” – tette fel a kérdést Karácsony Gergely.

Nyitókép: Yui Mok / PA Images via Getty Images

#Belföld#rezsicsökkentés#orosz-ukrán háború#infláció#kormányinfó#ma

Címlapról ajánljuk