Belföld

Vissza kell bontani a százmilliókból félig felújított keszthelyi óvodát

rtl.hurtl.hu

2022. augusztus 22. 9:49

Kétszázmillió forintos uniós támogatásból kezdték el felújítani az épületet, az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) is vizsgálódott az ügyben. 

Keszthely város önkormányzata négy évvel ezelőtt jelentette be, hogy majdnem kétszázmillió forintos európai uniós támogatásból fognak felújítani egy óvodát, ami a polgármester akkori közlése szerint „nemcsak megszépül, hanem több gyermeket is tud fogadni”. Ebből azonban végül nem lett semmi.

Egy augusztusi szakvélemény szerint a kivitelező nemcsak alaposan megcsúszott az építkezéssel, hanem az épület „számos szakmai hibát tartalmaz”, és olyan állapotban van, hogy el kell bontani – írta a 24.hu. A lap cikke szerint az erről szóló előterjesztést múlt hét csütörtökön szavazta meg egyhangúan a képviselő-testület.

A szakértői vélemény szerint a hibás teljesítések, az ázás okozta károk miatt a készültség igazából 40-45 százalékos, és a teljes új épületrészt le kell bontani, a meglévő épületet pedig részlegesen. Az óvoda felújítását emiatt abbahagyják. 

Manninger Jenő polgármester a lapnak elmondta, vizsgálják, hogy a még felhasználható anyagokból érdemes-e egy kisebb óvodát vagy valamilyen más épületet felépíteni.

Az óvoda felújításával az önkormányzat az InvestMondi-System Építőipari Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.-t bízta meg. A cég megkapta a városi strand és a Reischl sörház felújítását is. A felújításokat összesen egymilliárd forint uniós pénzből végezték.

A sörház és az óvoda felújítása ügyében OLAF- és rendőrségi vizsgálat is indult, és az önkormányzat végül felbontotta a szerződéseket a kivitelezővel – írta a 24.hu. A lap információi szerint az OLAF már nem vizsgálja a beruházásokat, mert az önkormányzat elállt a projektekre kötött támogatási szerződésektől, és a támogatások teljes, kamattal növelt összegét visszafizette.

A lapnak a polgármester elmondta, hogy a projekt építésében és műszaki lebonyolításában részt vevőket perelni fogják anyagi kártérítésért.

Nyitókép: Illusztráció. Fotó: Alessandro2802 / GettyImages

 

#Belföld#keszthely#óvoda#felújítás#uniós támogatás#bontás

Címlapról ajánljuk