Belföld

Teljes egészében a telexesek tulajdonába kerül a Telex

rtl.hurtl.hu

2022. június 13. 10:02

Zrt.-vé alakulnak, a részvények 75 százaléka a dolgozóké lesz, a maradékot az igazgatók és Dull Szabolcs kapja.

Átalakul a Telexet kiadó Van Másik Kft., adta hírül a lap. A jelenleg Kárpáti Márton alapító tulajdonában lévő cégből zrt. lesz, a cég részvényei pedig teljes egészében a telexesek kezébe kerülnek.

A részvények 75 százalékát egyenlő arányban a dolgozók között osztják szét – csak Munk Veronika alapító-főszerkesztő kap nagyobb részt a többieknél. A maradék 25 százalékot pedig Dull Szabolcs főszerkesztő, Kárpáti Márton üzletfejlesztési és stratégiai igazgató, Kárpáti András informatikai igazgató és Pusztay András gazdasági és értékesítési igazgató kapják meg.

Ha bármelyik részvényes távozik a cégtől, a részvényeit a Zrt., illetve kizárólag a telexesek szerezhetik meg.

A dolgozói részvénynek az a különlegessége, hogy kizárólag a Van Másik munkavállalója kaphatja, külső szereplő sosem. Ez a részvényfajta biztosítja azt, hogy a Telex mindig, azaz 50-100 év múlva is a telexeseké legyen

– szól a közlemény.

Emellett a szerkesztőségnek komoly beleszólási joga is lesz a céget érintő kérdésekbe:

  • a mindenkori főszerkesztő igazgatósági tagként vesz részt a társaság irányításában
  • a szerkesztőnek szavazati joga lesz az irányító testületben
  • ha a szerkesztőség nem támogatja, külső szereplő nem szerezhet tulajdonjogot a cégben
  • a mindenkori főszerkesztő személyével kapcsolatos döntések meghozatalában is fontos szerepet kapnak, a főszerkesztőt nem lehet kirúgni a szerkesztőség választott bizottságának jóváhagyása nélkül

A Telex szerkesztősége, aminek törzsgárdája az Indextől távozott, már 2020 novemberében is úgy vélte: utólag is igazolta a döntésük helyességét, hogy régi munkahelyük hétfőn teljes egészében az Indamédia csoporthoz került, aminek résztulajdonosa Vaszily Miklós, a TV2 elnöke. A felvásárlással egyidőben ekkor távozott a tömeges felmondások után kinevezett új vezetés is.


Nyitókép: Telex

#Belföld#telex#közlemény#zrt#átalakulás#részvény#dolgozó

Címlapról ajánljuk