Belföld

Kiderült, hogy miért kellett Hódmezővásárhelyről Budapestre zakatolnia a tram-trainnek

rtl.hurtl.hu

2022. február 8. 19:21

Valami nincs rendben a két hónapja forgalomba állított vonat/villamos hibrid kerekeivel. Emiatt jóval lassabban haladhat majd.

A próbafutások során kiderült, hogy a Szeged és Hódmezővásárhely között ingázó, a forgalomnak tavaly november végén átadott tram-train nagy sebességnél jelentősen kígyózik a pályán – derült ki a Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület (VEKE) Facebook-bejegyzéséből. A civil szervezet annak kapcsán írt, hogy nemrég Budapestre érkezett az egyik tram-train szerelvény, hogy a BKV Baross kocsiszínében javításokat végezzenek rajta.

Jelenleg csak kétóránként járnak a tram-train járatok a 80 milliárd forintból épült vonalon, a kimaradt járatok helyett pótlóbuszok közlekednek.

A VEKE bejegyzése szerint ennek az az oka, hogy a svájci Stadler által gyártott traim-trainek sebességét a kocsik kígyózása miatt 80 km/órában kellett korlátozni. Így viszont a 100 km/órára tervezett menetrend nem volt tartható. 

Azt viszont még nem tudták eldönteni a szakemberek, hogy a vasúti pályával van-e gond, vagy a járművön alkalmazott kerékprofillal, a kerekek formájával. Ennek kiderítéséhez a javaslat az volt, hogy egy járművön esztergálják át a kerekeket másik profilra, és teszteljék azzal. Ha ez a változtatás megoldja a problémát, akkor minden rendben, de ha nem, akkor nem a kerékprofil a probléma. Ezt a munkát kell elvégezni a BKV budapesti üzemében.

A VEKE információi szerint ez azonban nem ment egyszerűen: a MÁV először nem adott engedélyt az érintett tram-train forgalomból való kivonására, mert eleve kevés volt a használható szerelvény, „miközben a politika követelte, hogy legyen kint minél több jármű utasforgalomban, és azt is, hogy a gyártó oldja meg a problémát” – írták az egyesület Facebook-oldalán.

Nyitókép: MTI

#Belföld#tram-train#hódmezővásárhely#szeged#budapest#hiba#javítás

Címlapról ajánljuk