Belföld

Orbán Viktor: Komolytalanok a kormányt ért korrupciós bírálatok

rtl.hurtl.hu

2022. február 4. 6:57

Ha a kormány tolvaj lenne, akkor szerinte az ország nem fejlődne „ennyire sikeresen”, ráadásul nem előre menne, hanem hátra, „mint Gyurcsány Ferenc idején”.

Magyarország tagja a NATO-nak és az Európai Uniónak, de e mellett az is lehetséges, hogy kifejezetten jó kapcsolatot alakítsunk ki Oroszországgal. Ez a magyar modell – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádió reggeli műsorában. 

Sok munkánk van abban, hogy jó viszonyunk legyen Oroszországgal, Szovjetunióval rossz volt, ezt nem kell felidéznem

– jegyezte meg. A kormányfő szerint más országok is hasonló taktikát követnek, példaként pedig Németországot és Franciaországot említette. 

Jegesedés esetén van esélye az olyan országoknak, mint Magyarország, mert alkalmasak vagyunk jégtörőnek 

– fogalmazott, azt is megjegyezve, ezt támasztja alá az is, hogy hamarosan a francia és a német vezetők is egyeztetnek majd az orosz féllel.

Orbán Viktor az egyeztetés körülményeiről azt mondta, hogy az orosz elnökre „nagyon vigyáznak” és csak egy „nagyon hosszú asztal” két oldalán tárgyalhattak egymással. 

Nincs olyan, mint nálam, hogy néha autót vezetek, vagy hogy kórházakat keresek fel járvány idején 

– fogalmazott a miniszterelnök, aki azt is megjegyezte, hogy a tárgyalás öt órán keresztül tartott, és rajtuk kívül nem volt senki a szobában, még tolmácsok sem. 

Az eredményeket tekintve megismételte a már korábban bejelentett megállapodásokat, így például hogy az orosz fél várhatóan évente egymilliárd köbméterrel több gázt szállít majd Magyarországnak, így összesen 5,5 milliárd köbéter áll majd az ország rendelkezésére. Szerinte hibás volt az a korábbi érvelés, miszerint nem érdemes hosszútávú gázszerződést kötni Oroszországgal, mert bőven lesz kínálat. 

Ha nem lenne hosszútávú szerződésünk, akkor úgy lennénk mint a nyugatiak, ahol nincs gáz. Lehet hogy még ezt a telet megússzák, de a következő szoros lesz

– jósolta, azt is hozzátéve, hogy a megállapodás miatt tudja azt mondani, fönntartják a rezsicsökkentést. Összesen egyébként nyolc megállapodás született a moszkvai látogatása során, egy kilencedikről pedig tárgyalnak még. 

Orbán Viktor a következő évek energiapolitikájáról azt mondta, ha megépül Paks 2 és tovább folytatódik a naperőmű-építési projekt, akkor 2030-ig eljut oda az ország, hogy az energiatermelés 10 százaléka jár károsanyag-kibocsátással. 

Moszkvában szóba került a Szputnyik-vakcina magyarországi gyártása is. Erről Orbán Viktor azt mondta, megvan a szándék mindkét fél részéről, hogy az épülő debreceni oltóanyaggyárban is gyártsák majd ezt a típusú oltást, de ez jogilag nem egyszerű. Az biztos, hogy előfeltétel a gyár megépítése, ezzel várhatóan év végéig végeznek, ha pedig „továbbra is nagy lesz a kereslet a Szputnyikra”, akkor felajánljuk a kapacitásainkat. 

Az Európai Bíróság februárra várható ítéletével kapcsolatban is kérdezték Orbán Viktort, arról határoznak majd ugyanis, hogy lehet-e jogállamisághoz kötni az uniós pénzek kifizetését. A kormányfő szerint ez a gyakorlat sértené Magyarország és több más tagállam érdekeit is. 

Nehéz ítélet vár ránk, ez nem kétséges 

– mondta. 

Orbán Viktor szerint egy „olyan sikeresen fejlődő ország” esetében, mint Magyarország, nem vehetők komolyan a kormányt ért korrupciós bírálatok. Magyarország előre megy. Ha korrupt lenne, akkor hátra menne, mint Gyurcsány Ferenc kormánya idején – fogalmazott. 

Magyarországon minden évben mindenki legalább egy lépéssel mehet előre. Ez nagy teljesítmény, erre büszkék vagyunk – tette hozzá.

Nyitókép: Fischer Zoltán/MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda

 

#Belföld#orbán viktor#interjú#kossuth rádió

Címlapról ajánljuk