Belföld

Fogyatékosügyi szervezetek tiltakoztak Márki-Zay Péter kijelentése miatt

rtl.hurtl.hu

2022. január 24. 19:15

Az ellenzéki miniszterelnök-jelölt fogyatékosnak hívta a „fideszes propagandistákat”, de ezt rögtön szerencsétlen szóválasztásnak nevezte.

A fogyatékosságügyi érdekvédelmi szervezetek tiltakoznak Márki-Zay Péter vasárnapi elfogadhatatlan kijelentése kapcsán – közölte a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége hétfőn. A felhíváshoz csatlakozott 

az Autisták Országos Szövetsége, a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége, a Pszichiátriai Érdekvédelmi Fórum, a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége és a Siketvakok Országos Egyesülete, amelyek felszólították az Egységben Magyországért miniszterelnök-jelöltjét, hogy haladéktalanul kérjen nyilvánosan bocsánatot az általa megsértett közösségtől, a fogyatékossággal élő emberektől.

Márki-Zay Péter január 23-i, szokásos vasárnapi, élő Facebook-bejelentkezésén reagált a kormányközeli média támadására: azzal vádolták ugyanis egy korábbi beszéde alapján, hogy Indiába akarja küldeni az embereket szemműtétre. Márki-Zay erre reagált, amikor szó szerint ezt mondta:

„Én azt mondtam, hogy Szeged. Nem India, Szeged. Elnézést kérek, de hogyha annyira fogyatékosak szegény fideszes propagandisták, – és a fogyatékos azért nem szerencsés szó, mert a fogyatékosokat szeretjük, a fideszes hazug propagandistákra viszont rendkívüli módon neheztelek – tehát nyilvánvalóan az ő szellemi képességük valószínűleg nincs, nem azt mondom, hogy tökéletes, de semmiképpen nem a szellemi képességükkel van baj. A végtelen aljas gonoszság, ez jellemzi ezt a tolvajtársaságot.

A videót itt is megtekintheti, a vonatkozó rész a 25. percnél hangzik el.

Márki-Zay Péter, szinte azonnal szerencsétlen szóhasználatról beszélt saját megjegyzése kapcsán. A fogyatékosügyi szervezetek hétfőn azt írták: a fogyatékos szó olyan szövegkörnyezetbe helyezve, ahol más személy felé – legyen az ép vagy fogyatékossággal élő – negatív jelzésként használja valaki, kifejezetten sértő. A közleményben felszólítottak minden közszereplőt, politikust és véleményformálót, hogy mindig tartózkodjanak az ilyen kijelentésektől, pártállástól függetlenül.  

Nyitókép: Márki-Zay Péter / Facebook

#Belföld#márki-zay-péter#fogyatékos#propaganda#fidesz

Címlapról ajánljuk