Belföld

Ellenzék: Minden magyar vesztese a gyengülő forintnak, belátható közelségbe kell hozni az euró bevezetését

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2022. január 9. 16:05

„100 forint nem nagy összeg. Kivéve, ha arról beszélünk, mennyivel többet fizetünk 1 euróért, mint 10 évvel ezelőtt” – közölte Vajda Zoltán ellenzéki képviselőjelölt.

"Magyarországnak olyan új kormányra van szüksége, amely gazdaságpolitikájával visszaszerzi a piac bizalmát, és belátható közelségbe hozza az euró bevezetését" – mondta az ellenzék Budapest 13. számú választókerületi közös képviselőjelöltje vasárnap, az MSZP Facebook-oldalán közzétett videóban.

Vajda Zoltán hangsúlyozta, a magyar fizetőeszköz 12 év alatt 100 forintot, vagyis 37 százalékot gyengült az euróval szemben, ami a legnagyobb értékvesztés a régióban: 

100 forint nem nagy összeg. Kivéve, ha arról beszélünk, mennyivel többet fizetünk 1 euróért, mint 10 évvel ezelőtt. A gyengülő forintnak és az inflációnak pedig a magyar emberek a vesztesei.

Az ellenzéki politikus szerint mindez a kormány és a Magyar Nemzeti Bank gazdaságpolitikája miatt történt, mert „Matolcsyék szerint a magyar gazdaság csak így versenyképes”. A kabinet ugyanis tudatosan ki akarja szolgálni a külföldi kézben lévő multik érdekeit, amelyek így egyre nagyobb forintbevételre tesznek szert, miközben egyre olcsóbb számukra a munkaerő, tette hozzá Vajda Zoltán.


Vajda Zoltán szerint a forint gyengüléséhez hozzájárult a Magyar Nemzeti Bank „puszta nyerészkedése”, a jegybank ugyanis 500 milliárd forint nyereséget ért el a forint gyengüléséből, az euró erősödéséből. Ezt a nyereséget ráadásul jegybanki alapítványokba tették át, és onnan folyatták a körülöttük működő céghálókba, mondta az MSZP-s politikus.

A növekvő infláció miatt ugyanakkor minden magyar a vesztese a gyengülő forintnak, hiszen a lakosságnak a hitelek törlesztőrészlete és a külföldről importált termékek ára is megemelkedett, mondta az ellenzéki jelölt. Vajda Zoltán szerint olyan gazdaságpolitikára van szükség, amely belátható közelségbe hozza az euró bevezetését, többek között ezért is van szükség kormányváltásra.

Nyitókép: Nagy Attila Károly/rtl.hu

#Belföld#Gazdaság#euró#euró bevezetése#vajda zoltán#mszp#ellenzéki összefogás#Választás 2022

Címlapról ajánljuk