Baleset-bűnügy

Megölte cellatársát egy pszichiátriai beteg rab a tököli börtönben

rtl.hurtl.hu

2024. február 6. 11:44

Az egyik pszichiátriai beteg fogvatartott az ülőkével fejbe ütötte a másikat, aki emiatt életét vesztette.

Meggyilkolta társát egy pszichiátriai beteg fogvatartott a Tököli Országos Büntetés-végrehajtási Intézetében – közölte Makula György ezredes, a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságának kommunikációs vezetője az MTI-vel kedden.

A tájékoztatás szerint az eset reggel, a börtön egyik kétszemélyes zárkájában történt, ahol mindketten pszichoszociális elkülönítésben és egészségügyi kezelésben részesültek a különböző pszichiátriai megbetegedéseik miatt. Az elsődleges információk alapján két fogvatartott valamilyen okból összeszólalkozott, majd összeverekedett a zárkában.

Eddig tisztázatlan okból az egyikük megragadta a zárkafelszerelés részét képező ülőkét, amellyel a másik elítéltet több alkalommal fejbe ütötte, aki emiatt életét vesztette.

A felügyelők azonnal észlelték a bántalmazást, a szükséges intézkedéseket megtették. A fogvatartott tettét elismerte, ellenállást nem tanúsított. Megkezdték az áldozat újraélesztését, valamint értesítették a mentőket, de az életét már nem tudták megmenteni.

A kommunikációs vezető szerint a 39 éves elkövető már a börtön előtt is kezelt pszichiátria beteg volt, skizofrénia és egyéb mentális betegségei miatt gyógyszeres és terápiás kezelésben is részesült. Elmondta, hogy a börtönökben dolgozó pszichológusok, mentálhigiénés szakemberek folyamatosan vizsgálják, értékelik és elemzik a veszélyeztetett fogvatartottak pszichés állapotának aktuális állapotát, azonban minden igyekezetük ellenére előfordul – átlagosan évente egy-két – eset, amikor nem előzhető meg egy ilyen tragikus esemény. Megjegyezte:

a magyar börtönökben nagyon ritkán fordul elő halálos kimenetelű fogvatartotti konfliktus. Tavaly és 2021-ben egy-egy eset, 2022-ben két ilyen történt, míg 2019-ben és 2020-ban egy sem.

Nyitókép: rtl.hu

#Baleset-bűnügy#tököli börtön#pszichiátriai beteg#fogvatartott#rab#haláleset#gyilkosság

Címlapról ajánljuk