Baleset-bűnügy

TEK: Flexszel robbanthatta fel a gázpalackot az esztergomi férfi

rtl.hurtl.hu

2023. szeptember 21. 17:50

Több mint négy és fél órán át próbálták rábeszélni a túsztárgyalók azt a férfit, aki Esztergomban felrobbantotta a házát, amikor a TEK megpróbálta előállítani.

Sajtótájékoztatón számolt be csütörtök délután Hajdu János, a Terrorelhárítási Központ főigazgatója a szerdai esztergomi robbantás részleteiről.

Hajdu elmondta, a férfit a Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei rendőrkapitányság kérésére akarták előállítani, mivel körözték és nem jelent meg a rendőrségen, emellé hivatalos személy elleni erőszak miatt is eljárás van ellene az ügyészségen.

A főigazgató szerint azért a TEK ment a férfiért, mert egyrészt volt a fenti ügye, másrészt a környékbeliek is feltűnően agresszív emberként ismerték, korábban a rendőröket és más hivatalos személyeket szóban, illetve írásban is halálosan megfenyegetett. Az, hogy TEK segítségét kérték az elfogáshoz, nagyon gyakori, nap mint nap van ilyen feladatuk – mondta. Hajdú szerint az sem ritka, hogy azzal fenyegetőzzön valaki, hogy a rendőrökkel végezni fog, ha megpróbálják elfogni.

Hajdú részletesen beszámolt arról, hogyan zajlott az akció. Elmondta, délután 14 óra után nem sokkal zárták körbe az erdős részen található házat. Amikor a férfit felszólították, hogy menjen ki, egy teraszról beszélt a rendőrökkel. Több mint négy és fél óráig próbálták rábeszélni a túsztárgyalók, hogy adja meg magát, ami néha úgy tűnt sikerült is – tette hozzá.

Végül mégis azért döntöttek amellett, hogy kihozzák a férfit, mert nem akartak a nehéz terepen sötétben akcióba kezdeni. Ez Hajdu szerint jó döntés volt. A páncélozott BTR fedezékében mentek a kommandósok a kapuig, utána pedig felsorakoztak a főbejáratnál. Amikor betörték az ajtót, akkor robbantotta fel a férfi a házat. Az egyik TEK-es, annyit látott, hogy a férfi egy flexszel megvágott egy gázpalackot, majd rögtön utána következett be a robbanás.

A felsorakozott TEK-esek 8-10 métert repültek a detonáció következtében, volt aki berepült egy tóba, más annak a partján ért földet. Három tűzoltót is arrébb dobott a robbanás, ők előtte több kisebb tüzet fékeztek meg a helyszínen. Utána egyből elindult a mentés, volt, akit a vízből kellett kimenteni, aztán a helyszínen levő mentők segítségével látták el a sérülteket. Ekkor derült ki, hogy az egyik rendőr meghalt. A sérülteket Esztergomba, illetve a budapesti Honvédkórházba szállították.

A robbanás következtében nyolc rendőr és három tűzoltó sérült meg, sürgősségi ellátásukat követően többségük már otthonában lábadozik, ötük kórházi kezelése azonban még folytatódik.

Közülük egy rendőr állapota súlyos, nem életveszélyes, intenzív osztályon ápolják, légzéstámogatásban részesítik, négy másik rendőr sérülései nyolc napon túl gyógyulóak, valamennyiük állapota stabil. Hajdu szerint csonttörések, égési sérülések és „fogvesztés” miatt vannak a Honvédkórházban.

Az ügyészség szerint az akció jogszerű volt, az összes protokollt betartották – mondta Hajdu, majd hozzátette, úgy véli nem hibáztak, nem tudhatták, hogy a férfi fel akarja robbantani majd a házat, erre a túsztárgyalónak sem tett utalást.

A főigazgató szerint, a beavatkozás előtt látták a füstöt a házból, azért indultak el, hogy a férfi életét megmentsék. Ezt szerinte már korábban is többször megtették. 

Mint arról részletesen beszámoltunk, szerda este robbanás történt Esztergom külterületén egy családi házban, ahol egy zavart férfi robbanthatott fel valamit, feltehetően egy vagy több gázpalackot. 

Az esztergomi robbantással kapcsolatos összes hírünket megtalálja itt

A Híradó késő este a helyszínen forgatott:


Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd.

#Baleset-bűnügy#esztergomi robbantás#esztergom#tek#Hajdu jános#terrorelhárítási központ#ma

Címlapról ajánljuk