Baleset-bűnügy

Kiderült, hogy ketten haltak meg a szigetszentmiklósi akku-feldolgozóban történt robbanás miatt

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2023. július 28. 15:18

Eddig úgy lehetett tudni, hogy egy halálos áldozata volt a márciusi üzemi balesetnek, az Átlátszó most kiderítette, hogy ketten is meghaltak a szigetszentmiklósi akku-feldolgozóban történt robbanás következtében.

Az Átlátszó értesülései szerint nem egy, hanem két dolgozó szenvedett súlyos égési sérüléseket és halt meg kórházban a szigetszentmiklósi akku-feldolgozóban történt robbanás után.

Mint arról korábban az rtl.hu is beszámolt, halált okozó gondatlan veszélyeztetés gyanúja miatt indított nyomozást áprilisban a Pest Vármegyei Rendőr-főkapitányság, miután a SungEel Hitech Hungary Kft. szigetszentmiklósi akkumulátor-újrahasznosító üzemében március 14-én robbanás történt. Az első hírek szerint a robbanásban az üzem két dolgozója, két középkorú férfi súlyos sérüléseket szenvedett. Egyikük több mint egy hónappal a baleset után, a kórházban hunyt el, a rendőrség ezután indított eljárást.

Az Átlátszó most azt írja, hogy a robbanásban hárman sérültek meg, és egy második dolgozó is életét vesztette a kórházban. Ez abból a határozatból derült ki, amellyel a munkavédelmi hatóság június végén 10 millió forintos bírságot rótt ki a cégre, súlyos veszélyeztetést okozó munkavédelmi mulasztások miatt.

Az Átlátszó közérdekű adatigénylést nyújtott be a Pest Megyei Kormányhivatalhoz az üggyel kapcsolatban, így jutottak hozzá a munkavédelmi hatóság határozatához. A határozat szerint a balesetet egy darálógép felrobbanása okozta.

A gépet egy korábbi, 2022 júniusi tűzeset miatt leállították, majd márciusban koreai szakemberek mnegjavították. A darálógépet a koreai vezetés utasítására március 13-án újra beüzemelték, azonban másnap eldugult és leállt. Ezen a végzetes napon a műszakvezető szabadságon volt, a karbantartó mérnök pedig a cég bátonyterenyei telephelyére volt kirendelve, ismertette az Átlátszó a munkavédelmi hatóság határozatában leírtakat.

A szigetszentmiklósi üzem vezetője a darálógép kitakarítását egy külföldi betanított munkásra bízta. A dolgozó a gép kitakarítását nem a korábbi rutin szerint végezte (ami a beömlő garat burkolatának a lecsavarozása lett volna), hanem sarokcsiszolóval nyílást vágott rajta, és ez okozta a robbanást.

A betanított munkás még aznap belehalt a kórházban sérüléseibe. Egy másik munkás április 3-án hunyt el. A baleset harmadik sérülje könnyebb sérülésekkel megúszta.

A munkavédelmi hatóság határozata szerint a SungEel Kft. három munkavállalójának egészségét, testi épségét súlyosan és közvetlenül veszélyeztette. A rendőrségi nyomnozás még folyamatban van.

Nyitókép: SungEel HiTech

#Baleset-bűnügy#bűnügy#szigetszentmiklós#akkumulátor#akku-feldolgozó#munkahelyi baleset#akkumulátorgyár

Címlapról ajánljuk