Baleset-bűnügy

3D nyomtatóval gyártottak fegyvereket, faji háborút akart kirobbantani a szélsőjobbos finn terrorcsoport

rtl.hurtl.hu

2023. július 21. 21:58

Azz infrastruktúra ellen is előkészítettek egy terrorakciót. 

Szélsőjobboldali terrorcsoportot kapcsoltak le Finnországban a rendőrök. A gyanúsítottak 3D nyomtatóval készült fegyvereket gyártottak, és egy olyan támadást készítettek elő, amelynek célja a „faji háború” kirobbantása volt – írja az Euronews.

A finn Nemzeti Nyomozó Iroda kezdetben csak egy „hétköznapi” lőfegyverrel kapcsolatos vizsgált, de hamar rájöttek, hogy egy nagyobb ügyről van szó, amely legalább négy, a szélsőjobboldallal kapcsolatban álló férfit érint. A helyi média beszámolói alapján az egyik elkövető korábban a Finnek Pártjának jelöltje volt az önkormányzati választáson, amely egyébként a hatalmon lévő kormánykoalíció egyik tagja.

A gyanú szerint a férfiak a saját otthonukban, 3D nyomtató segítségével gyártottak maguknak géppisztolyokat és más fegyvereket.

A 3D nyomtató egy olyan eszköz, amely digitális modellekből alkot háromdimenziós tárgyakat. Pontos tervek alapján gyakorlatilag bármit térbe lehet nyomtatni különféle anyagokból, Dubajban például komplett városrészeket építenek a technológia segítségével.

A rendőrség minden fegyvert lefoglalt a radikális csoporttól. Tudomásuk szerint az elkövetők egy olyan erőszakos támadást terveztek, amelynek célpontjait bőrszínük, politikai és ideológiai nézeteik alapján választották ki. Sőt, a gyanúsítottak előkészítettek egy másik terrorakciót is az elektromos hálózat és a vasúti infrastruktúra ellen. 

Nyitókép (illusztráció): Pexels.com

 

#Baleset-bűnügy#finnország#szélsőjobboldali#radikális#terrorcselekmény#3d-nyomtató#fegyverek

Címlapról ajánljuk