Külföld

Otthagyja a politikát Sanna Marin

rtl.hurtl.hu

2023. szeptember 7. 19:32

A volt finn miniszterelnök szerint ideje továbblépni.

Kilép a politikából Sanna Marin volt miniszterelnök, aki a világ legfiatalabb miniszterelnökeként írt történelmet 2019-ben. 

A hírek szerint a 37 éves Marin egy Tony Blair volt brit miniszterelnök által vezetett londoni nonprofit szervezetnél vállalt állást, az Institute for Global Change stratégiai tanácsadója lesz, írja a People

„Ideje továbblépni” – idézte Marint az YLE finn közszolgálati televízió. Marin arról beszélt, hogy nagyon szeretne új szerepben bemutatkozni, és hiszi, hogy ez Finnországnak a javára válhat.

A szociáldemokrata Marin egy ötpárti koalíciós kormányt vezetett áprilisig, amikor Finnország fő konzervatív pártja legyőzte őt a választásokon. Marin a múlt héten lemondott a Szociáldemokrata Párt vezetői tisztségéről, és lemondott parlamenti mandátumáról is.

Marint sokan dicsérték azért, ahogy a kabinetje kezelte a koronavírus-járványt, és azért is, hogy a kormánya kiállt Ukrajna mellett. Marin vezetése alatt Finnország a NATO 31. tagállama lett.

Marint később azért kritizálták, mert nyilvánosságra került egy felvétel, amelyen bulizott.


Mielőtt 34 évesen a világ legfiatalabb miniszterelnökévé – és a nemzet harmadik női vezetőjévé – vált, Marin finn közlekedési és hírközlési miniszter volt.

Nyitókép: Lehtikuva/Vesa Moilanen via REUTERS

#Külföld#finnország#miniszterelnök#sanna marin#civil#visszavonulás

Címlapról ajánljuk