Külföld

Tíz nap után lemondott a náci köszöntés miatt bírált finn miniszter

rtl.hurtl.hu

2023. június 30. 16:18

Vilhelm Junnila, Finnország gazdasági minisztere egy kampányrendezvényen gratulált párttársának képviselőjelölti sorszámához, a 88-hoz. A 88 egy ismert neonáci, fehér felsőbbrendűséget hirdető szimbólum. 

Tíz nappal hivatalba lépése után lemondott Vilhelm Junnila finn gazdasági miniszter, akit azzal vádoltak meg, hogy a választási kampány idején náci célozgatásokat tett, írja az MTI.

A politikus közölte: „a kormány fennmaradása és Finnország jóhírének megvédése” érdekében távozik posztjáról, mivel ezek után nem tudná „kielégítő módon” végezni munkáját tárcavezetőként. Junnila szerdán még túlélt egy bizalmatlansági indítványt, amelyet az ellenzéki Zöld Párt nyújtott be, és amelyet 86 törvényhozó támogatott ugyan, de 95 képviselő elvetett, és bizalmat szavazott a miniszternek.

A kormánykoalícióban részt vevő bevándorlásellenes Finnek nevű párt tagja ellen egy márciusi kampányrendezvényen merült fel, hogy náci utalásokat tesz, amikor gratulált pártja egy másik tagjának képviselőjelölti sorszámához, a 88-hoz.

Először is gratulálok ehhez a kiváló jelölti sorszámhoz. Tudom, hogy ez egy nyerőszám. Nyilvánvalóan ez a 88-as szám arra a két H betűre utal, amelyről nem mondunk többet

– fogalmazott a politikus az YLE finn közszolgálati televízió felvételén.

A 88 egy ismert neonáci jelkép, amely a Heil Hitler köszöntésre utal, és a Rágalmazásellenes Liga (ADL) nevű zsidó civil szervezet szerint az egyik leggyakoribb fehér felsőbbrendűséget hirdető szimbólum. Junnila később bocsánatot kért szavai miatt, „ízléstelen viccnek” nevezte kijelentéseit, majd hozzátette: elítéli a holokausztot, az antiszemitizmust és annak minden formájú megnyilvánulását.

Nyitókép: Kormányalakítás Finnországban 2023. június 20-án. MTI / EPA / Compic / Mauri Ratilainen

#Külföld#finnország#gazdasági miniszter#lemondás#náci#jelkép#utalás

Címlapról ajánljuk