Baleset-bűnügy

TikTokra küldik a diákokat a KRÉTA rendszert ismét feltörő hekkerek

rtl.hurtl.hu

2023. május 22. 18:23

Illetéktelenek bejutottak több iskola informatikai rendszerébe, körüzenetet küldtek a diákoknak, miszerint aki képernyőképet készít az üzenetről, és megosztja TikTokon, az kap egy ötöst. 

Sorra tűnnek fel a TikTokon olyan videók, amelyek arra utalnak, hogy megint több iskolában törték fel hekkerek a KRÉTA közoktatási informatikai rendszerét, akik újból jogtalanul küldözgetnek üzeneteket a diákoknak – írj a Telex.

Egyre gyakoribb, hogy egyes iskolák rendszereit feltörik, majd a rendszerbe egy diák vagy tanár nevében belépve körüzeneteket küldenek ki, esetleg jegyeket írnak be. A lap most egy újabb esetről számolt be, amelynek érdekessége, hogy az illető arra kéri a diákságot, hogy az üzenetét osszák tovább TikTokon:

Sziasztok, a kréta ismét fel lett törve :D Egy kis nyereményjáték a diákoknak: aki lescreeneli ezt az üzenetet és #kretabreach23k hasteggel kirakja titkokra, az kap ötöst, dicséretet etc.. ui. krétás fejlesztőknek: Minden tanuló / tanár kréta belépési, személyes adata a kezemben van. BTW ideje lenne patchelni a hibákat, nem gondoljátok? :D

 

A Telex szerint vasárnap este ment ki a fenti kéretlen üzenet, a posztban említett hashtag alatt hétfő estig 15 poszt volt. Az egyik üzenet a Kozármislenyi Janikovszky Éva Általános Iskolára utal – az intézmény vasárnapi közleménye alapján valóban feltörték a rendszerüket, amit az igazgató is jelzett a fenntartó és a szolgáltató irányába. A másik iskola a videó alatti hozzászólások alapján a Marcali Berzsenyi Dániel Gimnázium volt. 

Az eKRÉTA Informatikai Zrt. nem reagált a lap megkeresésére.


KRÉTA-botrány

Mint arról mi is beszámoltunk, tavaly ősszel hatalmas adatvédelmi botrány robbant ki, miután a Köznevelési Regisztrációs és Tanulmányi Alaprendszer, vagyis a KRÉTA fejlesztőcégének adatbázisát feltörték ismeretlen hekkerek.

A támadók hozzáfértek a diákok és tanárok rendszerben tárolt összes adatához, a cég más adatbázisaiban tárolt információkhoz. De kiderült az is, hogy a fejlesztők el akarták tussolni az ügyet, mire a hekkerek közzétették a KRÉTA teljes forráskódját és a fejlesztők belső kommunikációját is. Az ügyben a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda folytat büntetőeljárást. 

Idén áprilisban a Neptun tanulmányi rendszerét is informatikai támadás érte, a feltörés több egyetemet is érintett, a hekkerek trágár kamuüzenetekkel bombázták a hallgatókat.

Nyitókép: Varga György / MTI

#Baleset-bűnügy#kréta#közoktatás#informatikai rendszer#hekkertámadás#feltörés#iskolák

Címlapról ajánljuk