Baleset-bűnügy

Felgyújtással fenyegette a moszkvai magyar nagykövetséget, terrorváddal kerülhet börtönbe

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2023. május 8. 12:19

Az orosz származású budapesti férfi orosz barátnője turistavízumát akarta elintézni, és teljesen bepöccent, amikor azt a választ kapta, hogy azt csak interneten lehet.

Súlyosabb büntetés kiszabását indítványozta az ügyészség azzal a férfival szemben, aki 2021 decemberében felgyújtással fenyegette a moszkvai magyar nagykövetséget, közölte a Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség hétfőn.

A Fővárosi Törvényszék 2023. március 31-én, terrorcselekmény elkövetésével fenyegetés bűntette miatt 1 év börtönre ítélte a harmincas éveiben járó, orosz származású budapesti férfit, a büntetés végrehajtását 4 évi próbaidőre felfüggesztve.

Az ítélet szerint a magyar állampolgárságú vádlott 2021 decemberében többször is hívta telefonon Magyarország moszkvai nagykövetségét azért, hogy barátnője turistavízumát elintézze. 2021. december 7-én ismét betelefonált, akkor azt a tájékoztatást kapta, hogy a vízumkérelmet interneten keresztül lehet elintézni. A férfi délután odament a követséghez, 

benzint locsolt szét az épület előtt, majd ismét telefonált, és a követség két dolgozóját is megfenyegette, hogy felrobbant egy autót, valamint felgyújtja a nagykövetség épületét, amennyiben barátnője nem kapja meg nagyon gyorsan a magyar vízumot.

Az ítélet ellen az ügyész végrehajtandó szabadságvesztésért és közügyektől eltiltásért fellebbezett, míg a vádlott és védője a határozatot tudomásul vette. A Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség az ügyészi fellebbezéssel egyetértve most azt kezdeményezte, hogy a másodfokú eljárás során a Fővárosi Ítélőtábla a vádlottal szemben szabjon ki súlyosabb büntetést, a szabadságvesztés büntetés végrehajtását rendelje el, és tiltsa el az elkövetőt a közügyek gyakorlásától.

Nyitókép: Google Street View

#Baleset-bűnügy#bűnügy#moszkva#magyar nagykövetség#terrorfenyegetés

Címlapról ajánljuk