Baleset-bűnügy

BOON: Egy szabolcsi vállalkozó lőhette ki a Svájcból idekóborolt farkast Borsodban, a vadászkamara is elítélte

rtl.hurtl.hu

2023. április 13. 16:37

A részletekről nem tájékoztatott a rendőrség.

Természetkárosítás bűntett miatt folytat nyomozóeljárást a KR Nemzeti Nyomozó Iroda annak a férfinak az ügyében, aki lelőtte a Svájcból hazánkba kóborolt farkast Borsod megyében. A BOON azt írja, hogy egy Nyíregyházán élő, de Borsodban is ingatlannal rendelkező vadász lehetett az elkövető.

A lap úgy tudja, hogy a férfinél már házkutatást is tartottak és több természetkárosításra utaló bizonyítékot is találtak. A részletekről az eljárás jelenlegi szakaszában nem a rendőrségnek nem áll módjában tájékoztatást adni.

Korábban mi is megírtuk: egy vadász kilőtte az M237 jelzéssel ellátott hímet a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Hidasnémeti környékén. A valószínűleg 2021-ben született hím 700 kilométert tett meg vándorlása során. Ez a távolság légvonalban értendő, M237 valójában jóval többet vándorolt.

A Svájcban jeladóval ellátott farkasról márciusban írtunk utoljára, akkor már Nógrád megyében bóklászott. Februárban még a vértesi erdőkben járt, akkor a vadászokat is megkérték, hogy legyenek nagyon elővigyázatosak, a szürke farkas ugyanis fokozottan védett hazánkban, az elpusztítása bűncselekmény.

Frissítés:

Az Országos Magyar Vadászkamara az MTI-hez csütörtökön eljuttatott állásfoglalásában azt írta: „a hetvenezer magyar vadászt tömörítő köztestületként és érdekképviseletként, a leghatározottabban elítélik a természetkárosítás bármilyen formáját, függetlenül attól, hogy azt ki követi el”"

Közölték, a borsodi esettel kapcsolatban az illetékes szervezetektől kértek tájékoztatást a történtekről. Azt írták: „Amennyiben bizonyítást nyer, hogy az adott ügyben vadász volt a tettes, és fény derül a személyére, akkor a vadászkamara saját hatáskörben eljárva is megtesz minden szükséges intézkedést”. Hozzátették: az esetleges bírósági ítélettől függetlenül, az abból fakadó teendőik mellett ez esetben is érvényre juttatnak minden lehetséges jogi és etikai szempontot.


Nyitókép (illusztráció): Staffan Widstrand / Corbis Documentary / Getty Images

#Baleset-bűnügy#szabolcs#vállalkozó#farkas#kilövés#svájc

Címlapról ajánljuk