Tudomány-Tech

A Nobel-díjas Krausz Ferenc a Műegyetem tiszteletbeli professzora, Matolcsy György díszpolgára lett

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2024. május 11. 18:21

Matolcsy György ugyan nem járt az egyetemre, de az MNB és a BME között 2019 óta működő együttműködési program kezdeményezője volt.

Krausz Ferenc Nobel-díjas fizikus a Műegyetem Neumann professzori címét, Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke az intézmény díszpolgári kitüntetését vette át szombaton a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) rektorától, tájékoztatta a BME Kommunikációs Igazgatósága az MTI-t.

Az egyetem közlése szerint Krausz Ferenc – a Műegyetem volt hallgatója és munkatársa, aki 1987-ben villamosmérnökként szerzett diplomát a BME-n – az ultragyors lézertudomány területén elért tudományos teljesítményéért részesült a kitüntetésben. A fizikus által megalapozott tudomány a mikrochipgyártástól kezdve a daganatos betegségek diagnosztizálásáig számos területen hozott forradalmi változást.

A kitüntetést a Műegyetem ünnepi szenátusi ülésén adta át Czigány Tibor rektor és Beck György, a Neumann Társaság elnöke.

„A tudás megszerzése nem pusztán intellektuális feladat, hanem erkölcsi kötelesség. Olyan felelősség, amellyel a jövő generációinak tartozunk” – mondta Krausz Ferenc a díj átvétele után. A BME Neumann-professzori címét 2023-ban Karikó Katalin Nobel-díjas kutatóbiológus, tavalyelőtt pedig Konsztantyin Novoszjolov brit-orosz fizikus kapta meg, aki 2010-ben a grafén feltalálásáért részesült Nobel-díjban.

Karikó Katalin és Krausz Ferenc 2023-ban kapták meg a világ legrangosabb tudományos elismerését, a Nobel-díjat. Karikó Katalin az mRns alapú vakcinák kifejlesztéséért orvosi, Krausz Ferenc pedig az elektronok mozgásának feltérképezéséért fizikai Nobel-díjat kapott. Mindketten az Év embere jelöltjei voltak az RTL-en:


Matolcsy György az MNB és a BME között 2019 óta működő együttműködési program kezdeményezőjeként és támogatójaként részesült díszpolgári címben. A két intézmény közös munkájának célja a közgazdasági és gazdálkodástudományi gondolkodás fejlesztése, a műszaki innovációk üzleti és társadalmi értékeinek feltárása. Az együttműködés során mintegy száz oktató-kutató és hallgató részvételével új tudományos alkotóműhelyek jöttek létre, és több szakmai kötettel, tanulmánnyal bővült a hazai digitalizációs és pénzügyi tudástár. Továbbá 24 tanulmányi és szakmai versenyen, tematikus pályázaton több mint 530 hallgató részesült ösztöndíjban.

A BME Díszpolgári címét mások mellett Farkas Bertalan, az első magyar űrhajós, a Műegyetem volt hallgatója, valamint Habsburg György francia nagykövet, Bogsch Erik, a Richter gyógyszergyár elnöke, Bendzsel Miklós, a Magyar Mérnökakadémia vezetője, továbbá Dale Martin, az EELISA európai egyetemi szövetség elnöke vették át az elmúlt években.

Nyitókép: Krausz Ferenc Nobel-díjas fizikus szülővárosában, Móron, a Wekerle Sándor Szabadidőközpontban, ahol előadást tartott 2024. május 9-én – Fotó: MTI/Bodnár Boglárka

#Tudomány-Tech#tudomány#BME#műegyetem#krausz ferenc#matolcsy györgy

Címlapról ajánljuk