Sport

Itt a magyar fociválogatott Eb-kerete

rtl.hurtl.hu

2024. május 14. 13:07

Egy hónap múlva, június 14-én 21 órakor a Németország-Skócia mérkőzéssel kezdődik Münchenben a 17. labdarúgó Európa-bajnokság, amely július 14-én a berlini Olimpiai Stadionban rendezendő döntővel zárul majd.

A magyar válogatott sorozatban harmadszor lesz ott az Eb-n, Marco Rossi szövetségi kapitány tanítványai ráadásul a selejtezőcsoportjukat megnyerve jutottak ki a tornára. Ilyesmire utoljára az 1986-os világbajnokság selejtezőikor volt példa, igaz, annak szomorú vége lett, mivel ezen a Vb-n szerepelt utoljára a magyar válogatott, és egyebek mellett 6-0-s vereséget szenvedett a szovjetektől.

Ilyesmire most azonban aligha kell számítani, erre pedig Marco Rossi Eb-kerete lehet a garancia, amit kedden hirdetett ki a magyar szövetségi kapitány Telkiben. E szerint:

Kapusok: Dibusz Dénes (Ferencvárosi TC), Gulácsi Péter (RB Leipzig), Szappanos Péter (Paksi FC)

Hátvédek: Balogh Botond (Parma), Botka Endre (Ferencvárosi TC), Dárdai Márton (Hertha BSC), Fiola Attila (Fehérvár FC), Lang Ádám (Omonia Nicosia), Willi Orbán (RB Leipzig), Szalai Attila (Freiburg)

Középpályások: Bolla Bendegúz (Servette), Kata Mihály (MTK Budapest), Kerkez Milos (Bournemouth), Kleinheisler László (Hajduk Split), Nagy Ádám (Spezia), Nagy Zsolt (Puskás Akadémia FC), Loic Nego (Le Havre), Schäfer András (Union Berlin), Callum Styles (Sunderland)

Támadók: Ádám Martin (Ulszan Hyundai), Csoboth Kevin (Újpest FC), Gazdag Dániel (Philadelphia Union), Horváth Krisztofer (Kecskeméti TE), Sallai Roland (Freiburg), Szoboszlai Dominik (Liverpool), Varga Barnabás (Ferencvárosi TC)

Tartalékok: Lisztes Krisztián (Ferencvárosi TC), Mocsi Attila (Rizespor), Tóth Balázs (Fehérvár FC), Vancsa Zalán (Lommel SK), Vécsei Bálint (Paksi FC)

A házigazdákkal egy csoportban

A tavaly december elején rendezett sorsoláson az A csoportba került a magyar válogatott, mégpedig a házigazda Németország, valamint Skócia és Svájc társaságában. A magyarok június 15-én kezdenek, akkor Kölnben a svájciakkal játszanak, majd június 19-én következik a németek elleni meccs Stuttgartban, ahol aztán június 23-án a skótokkal találkozik a válogatott.

Ajánló: Sorsolás után: ez Szoboszlai Dominik véleménye a magyar válogatott Eb-csoportjáról

A magyar csapat május 27-én kezdi meg a felkészülést a németországi Európa-bajnokságra. Ennek keretében előbb Írország ellen játszik barátságos meccset június 4-én, majd Izrael ellen június 8-án. 

A magyarok eddigi Eb-szereplései

A magyarok eddig négy labdarúgó Európa-bajnokságon vettek részt, a legjobb szereplésük az 1964-es bronzérem volt. Azóta egy 4. hely és egy nyolcaddöntő is összejött azért.

  • 1960, Franciaország: nem jutott ki
  • 1964, Spanyolország: bronzérem
  • 1968, Olaszország: nem jutott ki
  • 1972, Belgium: 4. hely
  • 1976, Jugoszlávia: nem jutott ki
  • 1980, Olaszország: nem jutott ki
  • 1984, Franciaország: nem jutott ki
  • 1988, Németország: nem jutott ki
  • 1992, Svédország: nem jutott ki
  • 1996, Anglia: nem jutott ki
  • 2000, Belgium/Hollandia: nem jutott ki
  • 2004, Portugália: nem jutott ki
  • 2008, Ausztria/Svájc: nem jutott ki
  • 2012, Lengyelország/Ukrajna: nem jutott ki
  • 2016, Franciaország: nyolcaddöntő
  • 2021, Európa 11 országa: csoportkör

Újonc az Eb-n

A 24 csapatos Eb-n újoncot is avatnak Georgia (korábbi nevén Grúzia) személyében. A csapat ugyanis a márciusi pótselejtezőn előbb hazai pályán legyőzte Luxemburgot, majd ugyancsak Tbilisziben gól nélküli döntetlen után tizenegyespárbajban búcsúztatta az előzetesen esélyesebbnek tartott görögöket. A georgiaiak történetük első Európa-bajnokságán a török, a portugál és a cseh válogatottal találkoznak majd az F csoportban.

A németországi tornának tíz város ad otthont, a nyitómérkőzést a müncheni Allianz Arénában, a döntőt pedig a berlini Olimpiai Stadionban rendezik. A további helyszínek Dortmund, Köln, Stuttgart, Düsseldorf, Frankfurt, Gelsenkirchen, Lipcse és Hamburg. Ezekről a lenti képen mindent megtudhat.

Itt a magyar válogatott Eb-kerete
Forrás: MTI

Halálcsoportban a címvédők

A címvédő Olaszország a B csoportba került, ahol igazán kemény ellenfeleik lesznek. Itt vannak ugyanis a spanyolok és a világbajnoki bronzérmes horvátok, valamint az albánok is. A kontinensviadalok történetében eddig egyszer volt példa címvédésre, ezt a spanyolok hajtották végre, akik 2008 után 2012-ben is győztek.

Az Európa-bajnokság összdíjazása az állami hírügynökség tájékoztatása szerint 331 millió euró, a végső győztes akár több mint 28 millió euróval is gazdagodhat az eseményen. Vagyis, ha Szoboszlaiék megnyernék a tornát, akkor csaknem 11 milliárd forinttal gazdagodhatna a nemzeti csapat.

Nyitókép: Szoboszlai Dominik a Magyarország – Koszovó barátságos labdarúgó-mérkőzés előtt a Puskás Arénában 2024. március 26-án – Fotó: Illyés Tibor / MTI

#Sport#magyar válogatott#európa-bajnokság#keret#marco rossi#szoboszlai dominik

Címlapról ajánljuk