Külföld

„Kína lábtörlője” – több mint 7 percig szidta az Orbán-kormányt a Republikánus Párt szenátusi vezetője

rtl.hurtl.hu

2024. május 17. 13:13

Egy egész beszédet szentelt az amerikai Szenátusban az Orbán-kormány kritizálására Mitch McConnell, a legmagasabb rangú republikánus szenátor. Egyebek közt „Kína lábtörlőjének” nevezte a magyar kormányt, és értetlenségének adott hangot amiatt, hogy egyes amerikai konzervatívok most a pajzsukra emelik Orbán Viktort. „Nem gondoltam volna, hogy konzervatívok kedvelni fognak olyanokat, akik Iránnak nyaliznak” – mondta erről.

Több mint hétperces beszédben kritizálta Orbán Viktor kormányát csütörtökön Mitch McConnell szenátor, a Republikánus Párt szenátusi vezetője. A nagyhatalmú konzervatív politikus a Szenátusban elmondott felszólalásában azt rótta fel, hogy a magyar kormány túlságosan baráti kapcsolatot ápol Kínával, Oroszországgal és Iránnal, és „Amerika legnagyobb stratégiai ellenfeleihez dörgölőzik”.

McConnell kijelentette, hogy Hszi Csin-ping az előző héten a legmelegebb fogadtatásban Budapesten részesült, hozzátéve, hogy a kínai vezető akkor érkezett Magyarországra, amikor a NATO európai tagjai kezdenek ráébredni arra, hogy Kína „milyen kihívást jelent rendszerszintű vetélytársként”. A szenátor hozzátette, „de Magyarország nem annyira”.

A szenátusi vezér megemlítette, hogy Orbán Viktor kormánya Kínát az ország legnagyobb kereskedelmi partnerévé tette, és „lehetőséget adott a kínai rendvédelmi erőknek arra, hogy ellenzékiekre vadásszanak magyar földön”. Hozzátette, hogy a magyar kormány volt az első európai ország, ami csatlakozott az Út és Övezet együttműködéshez, amiből „más európai kormányok, mint Meloni Olaszországban bölcsen úgy döntöttek, hogy kilépnek”.


McConnell közölte, hogy míg más európai országok nagy összegeket költenek arra, hogy a Huawei kínai telekommunikációs céget „eltávolítsák a kommunikációs infrastruktúrából”, Magyarország a Huawei európai logisztikai központja lett, az előző héten pedig számos megállapodást kötött az Orbán-kormány Kínával, köztük nukleáris együttműködésről.

Kína egyre nagyobb befolyása Budapestre figyelmeztető jelzés kellene, hogy legyen mindenkinek, aki komolyan veszi a Kínával folytatott stratégiai versenyzést

– közölte McConnell.

A republikánus szenátor arra intette azokat az amerikai konzervatívokat, akik egyre jobban szeretik Orbán Viktort, amiért „árral szemben is megvédi a konzervatív értékeket” az Európai Unióban, hogy „itt, Washingtonban kötelesek vagyunk figyelembe venni azt is, hogy szövetségeseink és partnereink az érdekeinket is osztják, nem csak az értékeinket”.

McConnell közölte, hogy „Magyarország vezetői Amerika legnagyobb stratégiai ellenfeleihez dörgölőznek”, megemlítve, hogy „egy orosz neoszovjet imperialistának hízelegnek”, és „önként legitimálják a világ legaktívabb állami terrortámogatóját”, Iránt, ahova „magas rangú diplomáciai és kereskedelmi küldöttséget” küldtek. Hozzátette:

Nem gondoltam volna, hogy konzervatívok kedvelni fognak olyanokat, akik Iránnak nyaliznak.

Nyitókép: Benkő Vivien Cher / Miniszterelnöki Hivatal / Reuters

#Külföld#Mitch McConnell#orbán viktor#magyarország#egyesült államok#kína#irán#oroszország#Hszi Csin-ping#republikánus párt#ma

Címlapról ajánljuk