Külföld

Pellegrini: Ha Ficót néhány milliméterrel arrébb találja el a golyó, néhai kormányfőként beszélnénk róla

rtl.hurtl.hu

2024. május 16. 16:02

A megválasztott államfő szerint még nem lehet azt mondani, hogy a miniszterelnök biztonságban van.

Néhány percet beszélt a besztercebányai kórházban ápolt Robert Ficóval Szlovákia megválasztott elnöke, Peter Pellegrini, aki a látogatás után az intézmény előtt tartott sajtótájékoztatót. Azt mondta, a miniszterelnök állapota még mindig kritikus, az orvosok megkérték, hogy fogja nagyon rövidre a látogatást. Személyes jellegű beszélgetést folytattak arról, hogyan érzi magát, a kormányfő állapota miatt nem is tudtak volna hosszabban beszélgetni politikai vagy más ügyekről.

Pellegrini szerint a következő órákban, napokban derül ki, hogy Fico szervezete mennyire birkózik meg a sérülésekkel. Ebben a pillanatban még nem mondhatják, hogy a miniszterelnök biztonságban van, fertőzés és más problémák is felléphetnek. Kérdésre válaszolva elárulta, hogy Fico tud beszélni, de csak pár mondatban, kába a gyógyszerektől.

A megválasztott államfő azt mondta, a politikai egyet nem értés vezetett ahhoz, hogy egy ember majdnem megölt egy másik embert. Szerinte kevésen múlott, hogy Fico nem halt meg, ha néhány milliméterrel arrébb találja el a lövedék, néhai kormányfőként beszélnénk róla. Azt kérte a szlovákoktól, hogy Ficora tekintsenek emberként, akit egy másik ember, aki talán őrült, talán szélsőséges eszmék befolyásolták, úgy döntött, hogy megöli, mert nem ért egyet a politikájával.

Pellegrini közölte, hogy a kormány és a koalíció szilárd. Reményét fejezte ki, hogy a miniszterelnök vissza tud térni feladataihoz, addig a miniszterelnökhelyettes veszi át azokat. Beszélt arról is, hogy a politikai és társadalmi feszültség nemcsak Szlovákiában nő: szerinte más országoknak is át kell gondolniuk, hogyan kerülhetik el, hogy ez megismétlődjön.

A szerdai merénylettel kapcsolatos összes hírünket itt olvashatják.

Nyitókép: REUTERS/Leonhard Foeger

#Külföld#szlovákia#merénylet#robert fico#peter pellegrini

Címlapról ajánljuk