Külföld

Videó: 80-as éveikben járó klímaaktivisták vésővel és kalapáccsal estek neki a múzeumban kiállított Magna Cartának

rtl.hurtl.hu

2024. május 13. 15:42

A nyugati történelem egyik legfontosabb jogi okmánya is a műalkotásokat gyakran rongáló aktivisták célkeresztjébe került, ezúttal egy 82 és egy 85 éves nyugdíjas lendült akcióba.

A kalapács, a ragasztó, valamint a paradicsomleves is bekerült már korábban a Just Stop Oil fegyvertárába: a klímaaktivisták az utóbbi időkben többször is azzal kerültek be a sajtóba, hogy híres műalkotásokat rongálnak múzeumokban. Többek között a Leány gyöngy fülbevalóval, valamint a Meztelen Maja is célkeresztjükbe került. Most pedig két idős aktivista a British Library-ben kiállított Magna Cartának esett neki vésővel és kalapáccsal.

Az 1215-ben, Angliában született dokumentumot sokáig az első emberi jogi deklarációnak tartották a történészek, igaz, korabeli jelentősége a mai napig vitatott. Most a 82 éves Dr. Sue Parfitt tiszteletes, valamint a 85 éves Judy Bruce törte be az eszközökkel a dokumentumot védő üveget, majd össze is ragasztották kezeiket.

Arra akarták felhívni a figyelmet, hogy manapság a gigacégek már képesek arra, hogy hatalmukkal befolyásolják a törvényhozást, illetve különböző jogi eszközökkel az ellenük felszólalók szabadságát is korlátozzák. Szerintük ez ellenkezik a legendás történelmi okirat szellemiségével. Azt is követelik, hogy az Egyesült Királyság kormánya fogadjon el egy vészhelyzeti tervet, amely az olaj, a gáz, és a szén feldolgozásának leállítására vonatkozik, 2030-as határidővel.

A május 10-i akcióról videó is készült, amelyet alább lehet megnézni.A Just Stop Oil másnap beszámolt arról, hogy a két idős aktivistát letartóztatták, majd szabadon is engedték a brit rendőrök.


Nyitókép: Just Stop Oil / Facebook

#Külföld#magna carta#rongálás#nyugdíjas#klíma#aktivista#just stop oil#rendőrség#múzeum

Címlapról ajánljuk