Házon kívül

Teflonarcú Magyar Péter és Orbán Viktor, a konvojos Mátyás király – példátlan helyzet állt elő Magyarországon

Boros KrisztinaBoros Krisztina

2024. május 13. 10:42

A kegyelmi ügy februári kirobbanása óta úgy tűnik, hogy a Fidesz nem találja a hangot. Előtte megszokhattuk, hogy ők diktálják, miről szóljon a közélet, ez most másképp van. Magyar Péter megjelenése új helyzetet teremtett, pártja egyre erősödik, és ahelyett, hogy visszavenne a karaktergyilkossági kísérletek miatt, csak megy előre. Eközben Orbán Viktor zárt körű választási gyűléseken lép fel. A Házon kívülben elemzőkkel beszélgettünk erről a szokatlan helyzetről.

Magyar Péter kedd este megtöltötte a teret Nyíregyházán, abban a városban, ahol két éve minden választókörzetet a Fidesz nyert óriási fölénnyel. „Egyre több magyar ember ismeri fel, hogy vége, ennyi, nincs hova hátrálni” – jelentette ki Magyar Péter a demonstráción. A kampányeseményt előre meghirdette, és élőben közvetítette a Facebookon.

Orbán Viktor néhány nappal később szintén a megyeszékhelyen járt, majdhogynem titokban, és egyebek mellett azt mondta, „a baloldal ígérgetni szokott, mi meg dolgozni szoktunk”. Az eseményt sehol sem hirdették meg, és állítólag maga a fideszes polgármester is csak az utolsó pillanatban tudta meg, hogy a miniszterelnök odalátogat. 

A két kampány nagyon más. Magyar Péter tömegeket akar meggyőzni, Orbán Viktor csak a saját szavazóit akarja megtartani

Ruff Bálint politikai tanácsadó, a Vétó szerkesztője szerint. „Nem hiszem, hogy bujkál” – mondta a miniszterelnökről. „Én inkább azt gondolom, hogy egyfajta modern Mátyás király, aki nem álruhában, hanem egy hatalmas nagy konvojjal közlekedik. Ahogy látjuk, megpróbál a saját maga szavazótáborában lévő csoportokat elérni, és ez sikerül is neki valamilyen szinten.” Ruff szerint 

sokan nevettek azon, amikor Orbán a magtárban beszélt, de ez nem nevetséges, hanem célszerű akció volt abból a szempontból, hogy azt az agrárvállalkozói réteget célozza, amely a Fidesz stabil bázisa.

Orbán Viktor áprilisban a nemesgörzsönyi magtárházban így fogalmazott: „Én csak akkor tudok segíteni, ha önök fegyvert adnak a kezembe. Nem leszek rest azt előrántani, lövök én mindenre, ami mozog, meg suhintok oda, ahova kell, de csak akkor, hogyha van a kezemben eszköz.” Mellesleg egy olyan magtárban beszélt Brüsszel elfoglalásáról, amelynek megépítését az unió 230 millió forinttal támogatta a hvg.hu szerint.

Sokat gondolkodtak, és a háborúpártiság lett a megoldás

Amikor Orbán egy továbbtanulási fórumon bukkant fel, akkor pedig „oda próbált lőni, ahol a Fidesz a legnagyobb bajban van, hiszen a 25 év alattiak körében a Fidesz támogatottsága egy számjegyű. Azért az egy vészharang számukra, hogy huszonöt év alatt lényegében ciki fideszesnek lenni” – tette hozzá a politikai tanácsadó, aki szerint minden ilyen esemény arról szól, hogy a meglévő szavazóit megtartsa a kormánypárt. Nem a bizonytalanokra hajt, nem új szavazókat akar megszerezni. Ruff Bálint meglátása szerint 

példa nélküli helyzet állt elő Magyarországon: a Fidesz a hangját keresi azóta, hogy kiderült, elnöki kegyelmet kapott a bicskei gyermekotthon igazgatóhelyettese, aki segített eltussolni a pedofil felettese tetteit.

Ruff úgy gondolja, a Fidesz kampányfelelősei „sokat gondolkodtak, és aztán úgy döntöttek, hogy a béke-háború kérdést újra felmelegítik, és arra koncentrálnak, hogy a magszavazóikat elvigyék szavazni az EP-választáson és a helyhatósági választáson”. A tanácsadó szerint ez az első lecke a politikai tankönyvben: „oszd meg úgy a tábort, hogy valaki a háborút akarja, az agressziót akarja, a félelmet, a bizonytalanságot, valaki pedig azt képviseli, hogy legyen béke, nyugalom – és ennek ő a garanciája”.

Orbán Viktor kampánybeszédében mindenesetre ez is elhangzott: „Hogy háborús kormány lesz-e június 9-e után Brüsszelben, háborús bizottság-e, háborús többségű parlament lesz-e, az azon múlik, hogy mi lesz az európai választások eredménye.” 

Mindennek az alapja egy már évtizedek óta létező elmélet, a Maslow-piramis, amelyről a még ellenzéki Orbán Viktor 2007-ben beszélt. Magyar Péter a május 5-ei debreceni tüntetésén le is játszott az akkori beszédből egy részletet: „Ezért van ez oly gyakran, nemcsak Magyarországon, hogy a hatalmon lévők éppen az embereknek ezt a legalul lévő, legmélyebb, legerősebb ösztönökből fakadó igényét vagy életösztönét támadják meg. Ez pedig a fizikai biztonság. És ha el tudja hitetni egy kormány vagy pedig egy harmadik világbeli erő az ellenfeléről, hogy valójában ezen a szinten kell félni tőle, mert ez a fizikai biztonságot is veszélyezteti már, akkor jó eséllyel pályázhat arra, hogy mindenféle kormányzati teljesítménytől függetlenül a rend iránti vágy miatt odafordulnak az emberek.” 

A Házon kívül teljes riportjában, amely a fenti videóra kattintva megnézhető, 

  • Bőhm Kornél kríziskommunikációs tanácsadó beszél arról, miért karaktergyilkosság, ahogy a Fidesz és a Megafonosok Magyar Péterről kommunikálnak, 
  • és mire utal, hogy ehhez az eszközhöz nyúlt a kormánypárt.
  • Kiderül az is, mit jelent, hogy Magyar Péter „teflonarcú”,
  • és arról is szó esik, hogy milyen jelentős változások álltak be Orbán Viktor Facebook-fogadtatásában, amióta Magyar Péter színre lépett.

Nyitókép: Orbán Viktor hivatalos Facebook oldala és Magyar Péter hivatalos Facebook oldala

#Házon kívül#Videó#magyar péter#orbán viktor#szavazás#kampány#ellenzék#Európa#unió#lejáratás#karaktergyilkosság#politika#választás#ma#ruff bálint#bőhm kornél

Címlapról ajánljuk