Életmód

Nehogy mosogatógépbe tegyük a baseballsapkánkat, inkább mossuk ki így

rtl.hurtl.hu

2024. május 12. 14:15

Valószínűleg mindannyian szorgalmasan és rendszeresen mossuk az ágyneműt, a ruhákat, az edzőcuccokat, de azt vajon fel tudjuk idézni mikor mostuk ki utoljára a baseballsapkánkat? Miután főként edzéshez, kerti munkához, vagy városban, meleg időben viseljük, a sapkák összegyűjtik a szennyeződéseket és az izzadságot, nem beszélve a hajformázó termékek maradványairól, a sminkfoltokról és egyebekről. Ha meg csak ritkán vesszük fel a kalapunkat, akkor por és kosz gyűlhet benne, ezért időről időre ki kell mosni, azonban nem mindegy, hogyan.

Amikor elhatározzuk magunkat, hogy kimossuk a baseballsapkánkat először ellenőrizni kell a sapka belsejében található ápolási címkét. „Ha van ilyen, mindenképpen tartsuk be” – mondta Carolyn Forte, a Good Housekeeping Institute Cleaning Lab ügyvezető igazgatója. 

Ha nem találunk címkét, Forte azt javasolja, hogy végezzünk színtartósági tesztet úgy, hogy néhány csepp vizet teszünk a sapkára, majd egy fehér papírtörlővel megtörölgetjük, így ellenőrizzük, hogy ereszti-e a színét. Ha nem ereszti, csak követnünk kell az alábbi egyszerű kézi és gépi mosási tippeket. Abban az esetben viszont, ha színt látunk a törlőn, semmiképp se mártsuk vízbe a sapkát, csak helyileg tisztítsuk a foltokat.

Milyen gyakran kell mosni a baseballsapkát?

Ha minden nap vagy hetente többször viseljük, akkor legalább havonta egyszer ki kell mosni. Ha évente csak párszor vesszük fel, akkor persze lehet ritkábban, de azt semmiképpen sem érdemes megvárni, amíg tényleges foltokat és szennyeződéseket látunk rajta. Legtöbbször a testzsír és az izzadság egyébként nem hagy nyomot a sapkán, de attól még ott van.

A legjobb, ha kézzel mossuk

A baseballsapka kézi mosása egyszerű, ráadásul így van rá a legnagyobb esély, hogy a sapka megőrzi formáját.

  1. Rázzuk, vagy porszívózzuk ki a sapkát, hogy megszabaduljunk a portól és a kisebb szennyeződésektől. Szöszhengert is használhatunk, hogy eltávolítsuk a ráragadt hajszálakat.
  2. Töltsük meg a mosogató medencéjét hideg vízzel, és keverjünk bele néhány csepp mosószert vagy zsírbontó mosogatószert. A foltokra is tehetünk pár csepp mosószert, amit az ujjunkkal, vagy egy puha kefével dolgozzunk fel.
  3. Habosítsuk fel a vizet és merítsük bele a sapkát. Hagyjuk ázni 15 percig, majd ellenőrizzük, hogy eltűntek-e a foltok. Makacs foltok esetén használjunk puha sörtéjű fogkefét. Hagyjuk állni 5 percig, majd tegyük vissza a szappanos vízbe, hogy további 10 percig ázzon.
  4. Ha tiszta, alaposan öblítsük le hideg víz alatt a sapkát, amíg az összes hab el nem tűnik.
  5. Óvatosan nyomkodjuk ki a felesleges vizet, de hagyjuk ki a karimát, ami így megtartja a formáját.
  6. Törölgessük át egy fehér, szöszmentes törölközővel a baseballsapkát, ami felszívja a nedvességet. Ezután tömjük ki a kalap belsejét egy másik tiszta, száraz kéztörlővel, vagy helyezzük azt egy labda vagy tál tetejére, így megtartja az alakját.
  7. Tárolás vagy viselés előtt hagyjuk a sapkánkat teljesen megszáradni.
Te ki szoktad mosni a baseball sapkádat? Pedig nagyon ki kéne!
Fotó:pexels

Hogyan kell mosni baseballsapkát a mosógépben?

Ha időhiány vagy egyéb okok miatt mosógépben kell mosni a baseballsapkánkat, akkor is érdemes megfogadni néhány jó tanácsot. Fontos, hogy ahogy lemosott a gép, azonnal vegyük ki a kalapunk, és ne használjunk szárítógépet, mert attól összezsugorodhat a sapka. Létezik mosóketrec is baseballsapkákhoz, mint azt a lenti videóban látható.

@mrsemilynorris How to clean a hat / baseball cap so that it doesn’t lose shape! My hubby Matt has a lot so we bought a cap cage so we can wash them in the machine but if not the dishwasher is a great way to wash them #cleaninghack #howtocleanahat #cleaning #lifehack ♬ She Share Story (for Vlog) - 山口夕依


Ha nem akarunk mosóketrecre beruházni, akkor az alábbi tippeket betartva talán megőrizhető a sapka formája mosógépes mosás esetében is.

  1. A látható foltokat fújjuk be mosószerrel.
  2. A sapkát egyedül, más kalapokkal, vagy maximum néhány könnyű ruhadarabbal mossuk együtt. A nehezek összenyomják, deformálják a sapkát. Használhatunk hálós mosózsákot is.
  3. Válasszunk kímélő mosást, a víz hőmérséklete hideg legyen, és a centrifugálási sebességet a lehető legalacsonyabbra állítsuk.
  4. A legfontosabb, hogy amint lejárt a gép, azonnal vegyük ki a sapkát, és tömjük ki egy száraz törölközővel, hogy megtartsa alakját.

Az értékes darabokat soha ne mártsuk vízbe!

A díszítésekkel ellátott baseballsapkák vagy a kartonból készült karimával ellátott vintage stílusok esetében mindig a helyben történő tisztítás a legjobb és legkíméletesebb módszer. Ezeket ne mártsuk vízbe, csak a foltokat dörzsöljük át puha mosószeres, majd tiszta, nedves ruhával. Ezt addig ismételjük, amíg szükséges.

Ne tegyük a mosogatógépbe!

Mostanában terjed egy videó, miszerint mosogatógépben a legegyszerűbb kimosni a baseballsapkát. Ez első pillantásra csábítónak tűnhet, de valójában több a kockázat, mint a haszon. A mosogatógép ugyanis tele van ételmaradékkal, forró vízzel mos és a mosogatógépbe való mosogatószerek a szövetek számára nem biztonságosak.

Nyitókép (illusztráció): Pexels

#Életmód#baseball#sapka#mosás#tisztítás#háztartás

Címlapról ajánljuk