Belföld

Orbán szerint baloldali lehetett Fico merénylője, mert háborúpárti volt

rtl.hurtl.hu

2024. május 17. 7:48

A Robert Fico elleni merénylet nagy veszteség Magyarország számára Orbán Viktor szerint. 

Robert Fico élet és halál között van, nagy veszteség Magyarország számára, a legfontosabb hónapokban esett ki a munkából, egy olyan választás előtt, ami eldöntheti a háború és béke kérdését Európában – mondta Orbán Viktor péntek reggel a Kossuth rádióban. A miniszterelnök szerint „nagyon kellett volna egy békepárti Szlovákia”, mert „eddig se voltunk sokan, akik a béke hangján beszéltünk”.

Közép-Európa a nyugat-európainál jóval kockázatosabb vadászterületnek, vidéknek számít 

– jelentette ki Orbán Viktor a merénylettel kapcsolatban, emlékeztetve a Zoran Djindjic szerb miniszterelnök elleni merényletre. 

Orbán Viktor közölte, hogy szerinte egy baloldali lehetett a Fico elleni merénylet elkövetője, mert háborúpárti volt, hozzátéve, hogy „nagy erők állnak" a háborúpárti politika mögött, mint a hitelezők, a Soros-birodalom és a fegyveripar, „nagykutyák” érdekeltek a háború kiterjesztésében. A valós tények szerint a 71 éves merénylő, Juraj Cintula oroszbarát és szélsőjobboldali szimpatizáns volt. Az pedig, hogy baloldali, egy félrefordítás miatt terjedt el:


Orbán az interjút azzal folytatta, hogy a legfontosabb a nemzeti egység a béke elérésére. A politikai rivalizálás pedig gyengíti ezt az egységet – közölte. Megismételte fő üzenetét, hogy a baloldal háborúpárti, mert azoktól kapja a pénzét, akik a háborús nyereségre tették fel a pénzüket.

A kínai elnök látogatásával kapcsolatban elmondta, hogy Kína gazdasági ereje megduplázódott, és számos területen az élre tört, mint például a villamosautózás, az akkumulátorok vagy az IT, „ezekben ők a legjobbak”. „Az az érdekünk, hogy a legjobb technológia ide jöjjön, és a kínaiaktól meg tudjuk szerezni” – fogalmazott. Orbán Viktor elmondása szerint nem ideológiai, hanem gazdasági kapcsolatokat akar Kínával. 

Nyitókép: Orbán Viktor miniszterelnök Hszi Csin-ping kínai elnökkel közösen tartott sajtótájékoztatóján a Karmelita kolostorban 2024. május 9-én. Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

#Belföld#orbán viktor#interjú#kossuth rádió#közmédia#robert fico#szlovákia#propaganda#háborúpárti

Címlapról ajánljuk