Belföld

A kínaiak közölték: állítólag fél évre leállt a Budapest–Belgrád-vasút építése

rtl.hurtl.hu

2024. május 13. 13:56

Viszont azt is közölték, hogy most indulnak újra a munkálatok.

A Budapest–Belgrád vasútvonal magyarországi szakaszán újra megkezdődtek a vágányépítési munkálatok, miután a kínai-magyar építőcsapat tavaly szeptemberben leállította azokat, írja a Telex.

A kínai állami China Global Television Network május 9-i cikke szerint ez a fejlemény azt jelzi, hogy az építkezéssel kapcsolatos korábbi problémák valószínűleg megoldódtak. Korábbi hírek szerint komoly gondok adódtak a Budapest-Belgrád vasútvonal építésével kapcsolatosan. A beruházás kritikus biztosító- és vonatbefolyásoló rendszerének kiépítését kínai cégek vállalták, ezeknek azonban állítólag korábban nem volt tapasztalatuk európai szabványok szerinti munkavégzésben.

A projekttel kapcsolatos bizonytalanságok miatt Mészáros Lőrinc cégei részben átcsoportosították erőiket a Budapest-Győr fővonal felújítására. A konfliktus a kínaiak és a magyar hatóságok között a legmagasabb szinteken is zajlott, és a megoldásról Orbán Viktor és Hszi Csin-ping állítólag már korábban is tárgyalt. 

A lap cikke szerint a vállalkozói konzorcium közleményben erősítette meg, hogy folytatják a munkát a Budapest–Belgrád projektben, és vállalták, hogy megfelelnek az EU előírásainak.

Az ellentmondások és bizonytalanságok ellenére a kínai állami média május elején beszámolt arról, hogy az építkezés újra elindult.

Nyitókép: Máthé Zoltán / MTI / MTVA

#Belföld#kína#budapest#belgrád#vasút#leállt

Címlapról ajánljuk