Tudomány-Tech

Kávémániások figyelem: egy új, forradalmi módszerrel egy nap helyett egy perc alatt kész a hidegen főzött kávé

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2024. május 11. 20:45

A jó hidegen főzött kávé titka a 24 órás hűtés. Ausztrál vegyészmérnökök azonban sokallták ezt az időt és kitaláltak valami forradalmit.

A kávé szerelmesei közt sokan vannak, akik a cold brew, azaz a „hidegen főzött” kávéra esküsznek, mondván az így készült kávé lágyabb aromájú, krémesebb, és kevésbé savas, keserű, így nem terheli meg annyira az erre érzékenyek gyomrát. Elkészítése egyszerű: az őrölt kávészemeket 24 órán keresztül hideg vízben kell ázni hagyni.

Az ausztrál Új-Dél-Wales Egyetem vegyészmérnök kutatóinak azonban az járt a fejében, hogy időpazarlás egy egész napig hűtőben tartani a vízzel felöntött őrleményt, kell hogy legyen valami megoldás erre. A Popular Science cikke szerint a kávézók logisztikai problémáin is enyhíthet az új módszer, amit az ausztrál kutatók kidolgoztak.

Az Ultrasonics Sonochemistry folyóiratban leközölt tanulmányuk szerint, ha ultrahanggal bombázzák a hidegvizes kávéoldatot, akkor nagyságrendekkel rövidebb idő alatt elkészíthető a kívánatos zamatú kávé.

Az új eljárás tulajdonképp egy másik hanghullámos kísérlet mellékterméke, eredetileg ugyanis azt vizsgálták, hogy a kávéőrlemény ultrahangos módszerrel való finomabbra őrlése hozzájárul-e a magasabb antioxidánsszint eléréséhez. Amikor ezzel kísérleteztek, rájöttek, hogy ha 38,8 kHz-es hanghullámokkal sugározzák be a hidegvizes kávéoldatot, akkor pár perc múlva igen finom kávé áll elő.

Ekkor elkezdték vizsgálni, hogy mennyi ideig érdemes így főzni a hideg kávét, és a kimerítő tesztek során arra jutottak, elég 1 és 3 perc között ultrahanggal kezelni a hideg főzetet. Ez pedig a 24 órás hűtőben való áztatáshoz képest semmiség.


A módszer elterjedésének egyelőre gátat szab, hogy a laborfelszerelés, amivel az isteni egyperces hideg kávét előállították, nagyjából tízezer dollárba (3,6 millió forintba) kerül. A kutatók most fő feladatuknak a költségcsökkentés kidolgozását tekintik, bízva abban, hogy töredékére lehet szorítani a speciális mérnöki felszerelés árát.

Nyitókép: USNW / YouTube

#Tudomány-Tech#tudomány#kávé#kávéfőzés#cold brew

Címlapról ajánljuk