Külföld

Szlovák miniszterelnök-helyettes: Lehet, hogy Ficónak újra kell majd tanulnia dolgokat

rtl.hurtl.hu

2024. május 16. 13:46

Robert Kaliňák a biztonsági tanács ülése után azt mondta, a kormányfő felépülése nem lesz könnyű és csak korlátozottan tudtak vele kommunikálni.

Robert Fico szlovák miniszterelnök továbbra is súlyos állapotban van a szerdai merénylet után, közölte Robert Kaliňák védelmi miniszter és miniszterelnök-helyettes a szlovák állam biztonsági tanácsának csütörtöki ülését követően.

Kaliňák megköszönte az együttérzést és azt mondta, a történtek szembementek azon törekvéssel, hogy demokratikus és toleráns országot építsenek. Szerinte Fico mindig tiszteletben tartotta az eltérő véleményeket, ezért élvezte több mint harminc éve az emberek legmélyebb bizalmát, amit választási győzelmek is megerősítettek.

A miniszterelnök-helyettes azt mondta, a besztercebányai kórház orvosai minden tőlük telhetőt megtesznek, hogy javuljanak Fico kilátásai, de nem tud jó hírekről beszámolni, az elszenvedett sérülések súlyosak. Az orvosok, ápolók, sebészek a kormány teljes bizalmát élvezik – jelentette ki Kaliňák, hozzátéve, hogy a következő órákban tájékoztatják a közvéleményt a fejleményekről.

A politikus szerint a történtek legnagyobb tragédiája, hogy a politikai vélemények különbsége egy előre kitervelt gyilkossági kísérlethez vezettek. Szerinte az érzelmek annyira felfokozódtak az elmúlt hónapokban Szlovákiában, hogy le kell hűteni azokat, senki nem akar olyan társadalomban élni, ahol félnie kell véleménye kinyilvánításáról.

Kaliňák szerint Fico sérülései annyira súlyosak, hogy az is elképzelhető, hogy újra kell tanulnia dolgokat, ahogy a szlovák demokráciának is újra meg kell tanulnia, hogy tolerálja az eltérő véleményeket.

A miniszterelnökhelyettes szerint el kell fogadni, hogy Szlovákia és az EU irányával kapcsolatban nincs egyetlen helyes vélemény, vissza kell térni a harminc évvel ezelőtti bársonyos forradalom eszméihez, amit azért hívtak így, mert a vélemények elfogadásának szükségességéért küzdöttek. Arra kérte a politikusokat és a sajtót, hogy csak a tényekről beszéljenek.

Matúš Šutaj Eštok belügyminiszter elmondta, hogy az ügyészség a merénylettel kapcsolatban hírzárlatot rendelt el, de elárulta, hogy a rendőrség egyetlen verziót vizsgál, a merénylőt előre eltervelt, politikailag motivált gyilkossági kísérlettel gyanúsítják. A gyanúsított maga is megerősítette, hogy elégedetlen volt a politikai fejleményekkel, köztük a különleges ügyészség megszüntetésével, az Ukrajnának nyújtott katonai támogatás csökkentésével, a Bírói Tanács elnökének menesztésével és a közmédia átalakításával.

Šutaj Eštok közölte, hogy a merénylő nem tagja egyetlen jobb- vagy baloldali szélsőséges szervezetnek sem, „magányos farkas”, aki nem fogadta el az elnökválasztás eredményét. Tavaly óta számos kormányellenes tüntetésen részt vett, és az előző kihelyezett kormányülésen is ott volt.

A belügyminiszter megkérte a politikusokat, a sajtót és a társadalmat, hogy ne élezzék a helyzetet. 32 esetben indult eljárás olyan személyek ellen, akik a közösségi médiában a merénylővel fejezték ki egyetértésüket, őket felelősségre vonják. Arra is felszólította a közéleti szereplőket, hogy ne próbáljanak politikai tőkét kovácsolni a történtekből.

Újságírói kérdésre Kaliňák elmondta, hogy Fico sérüléseinek komoly következményei vannak, felépülése nem lesz könnyű. Jelenleg nincs információja arról, hogy a kormányfőnek lesz-e újabb műtétre szüksége. Ficóval korlátozottan tudtak kommunikálni, csak az egészségügyi ellátásáról beszéltek vele, egyéb kérdésekkel nem akarták terhelni.

Nyitókép: Pavel Neubauer/TASR via REUTERS

#Külföld#szlovákia#robert fico#merénylet#robert kaliňák

Címlapról ajánljuk