EUEurópa

Az EU szerint túl addiktív a Facebook és az Instagram

rtl.hurtl.hu

2024. május 16. 17:46

Vizsgálják, hogy a Meta valóban eleget tesz-e a gyerekek védelméért.

Az Európai Unió vizsgálja a Facebook és az Instagram negatív testi és lelki hatásait a fiatalokra – írja a BBC. Azt is vizsgálják, hogy a közösségi portálok üzemeltetője megfelelően ellenőrzi-e a felhasználók életkorát és azt, hogy milyen tartalmakat ajánlanak a gyerekeknek. Az Európai Unió digitális szolgáltatásokról szóló új törvényét (DSA) megsértő nagy techcégeket akár az éves forgalmuk 6 százalékának megfelelő összegű büntetéssel is sújthatják.

A Facebookot és az Instagramot működtető Meta azt állítja, egy évtized alatt több mint ötven eszközt és szabályzatot dolgoztak ki a gyerekek védelmére, és készen állnak arra, hogy munkájuk eredményét megosszák az Európai Bizottsággal.

Az EU azután indított eljárást, hogy a Meta a DSA előírásainak megfelelően benyújtotta a platformjaival kapcsolatos kockázatokat elemző jelentését. Az Európai Bizottság közölte: attól tartanak, hogy a Facebook és az Instagram algoritmusai függőséget alakítanak ki a gyerekekben. Emellett kitértek a nyúlüreg-hatásra is, ami azt jelenti, hogy ha a felhasználók megnéznek egy káros tartalmat, az algoritmus még több hasonlót ajánl fel számukra.

A brit kommunikációs felügyelet nemrég közölte: bár a legtöbb közösségi platformhoz hasonlóan a Meta is 13 éves alsó korhatárt ír elő, ennél fiatalabb gyerekek is használják ezeket, van, hogy a szüleik tudtával.

Thierry Breton, az EU belső piacáért felelős uniós biztos közölte:

Nem vagyunk meggyőzve arról, hogy a Meta eleget tesz a DSA előírásainak betartásáért: hogy mérsékelje az ifjú európaiak testi és lelki egészségére gyakorolt negatív hatásokkal kapcsolatos kockázatokat platformjain, a Facebookon és az Instagramon.

A Meta ellen már zajlik uniós vizsgálat politikai dezinformáció terjesztése miatt – írta a BBC.

Nyitókép:  REUTERS/Dado Ruvic/Illustration/File Photo

#Európa#facebook#instagram#európai bizottság#függőség#gyermekvédelem

Címlapról ajánljuk