Belföld

Parragh László: Az ideális a fehér bőrű, keresztény kultúrájú vendégmunkás

rtl.hurtl.hu

2024. május 15. 8:02

Az akkumulátorgyárakról szólva Parragh László elmondta, milyennek kéne lenni az ideális vendégmunkásnak. Arra kevés esélyt lát, hogy a Nyugaton dolgozó magyarokat haza lehet csábítani. 

Az ATV Egyenes Beszéd című műsorának volt a vendége Parragh László, ahol a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke az akkumulátorgyárak kapcsán elmondta, milyennek kéne lennie az ideális vendégmunkásnak – vette észre a Telex. Ezt arra a kérdésre válaszolva osztott meg, hogy „honnan lesz dolgozó” az akkumulátorgyárakban.

Parragh László elismerte, hogy „láthatóan fogy a munkaerő”, és „egyre kevesebb munkavállalóval kell számolnunk”, így a munkaerő importja elkerülhetetlen – írta a Telex. MKIK elnöke aztán hozzátette:

Az ideális a fehér bőrű, keresztény kultúrájú, európai gondolkodású munkaerő importja lenne, de hát ez is kifogyott, a Balkán kifogyott, Ukrajna munkaképes lakosságának jó része elmenekült, marad a Távol-Kelet, ahol a vallás azért szerencsére visszafogottabb, mint a keményebb arab országokban.

Parragh László hozzátette, hogy kevés esélyt lát arra, hogy a Nyugaton dolgozó magyarok százezreit haza lehet csábítani, mert ha itthon 10-20 százalékkal emelkedik a bér, „akkor az osztrákok is emelnek” – írta a Telex.

A Híradó januárban arról számolt be, hogy már több mint százezer vendégmunkás van Magyarországon:


A Házon kívül tavaly decemberben a debreceni BMW-gyár építésén dolgozó indiai vendégmunkások magyarországi életét mutatta be:


Tavaly szeptemberben pedig arról beszéltek a Házon kívül stábjának filippínó és török vendgémunkások, érzik, hogy nem látják őket szívesen:


Nyitókép: Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke beszédet mond a XVII. Szakma Sztár Fesztivál megnyitóján a Hungexpo Kongresszusi Központban 2024. április 24-én – Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

#Belföld#parragh lászló#vendégmunkás#akkumulátorgyár#munkaerő#munkavállaló

Címlapról ajánljuk