Belföld

„Ebből a szemből mindent ki lehet olvasni” – a volt modell, aki Szomáliába ment menekülttáborokat fotózni

rtl.hurtl.hu

2024. május 12. 15:57

Klenk-Sipos Rita évekig sikeres modellként dolgozott, amikor viszont férjhez ment, otthagyta a divatvilágot és elhatározta, hogy maga veszi kezébe a fényképezőgépet. Dokumentarista fotós akart lenni, és meg sem állt a New York-i International Center of Photographyig. Az ENSZ Menekültügyi főbiztosságának munkatársa igencsak meglepődött, amikor az exmodell 2011-ben bekopogtatott hozzá azzal, hogy a világ egyik legveszélyesebb országában, Szomáliában készül menekülttáborokat fotózni. 

Klenk-Sipos Ritát elmondása szerint minden táborban legalább egyszer atrocitás érte: megtámadták, meglökdösték, olyan is előfordult, hogy kővel dobálták meg. Sok szörnyűséget látott, volt, amit nem is akart lefotózni. Azt mondta, azért ment Szomáliába, hogy a képeivel segítséget tudjon szerezni a több millió éhező, nyomorban tengődő embernek.

Azóta felhagyott a fotózással, most újságíróként, szerkesztőként dolgozik, írt több könyvet, valamint temetkezési vállalkozását viszi. A Fókusz vele készült 2011-es riportját itt nézheti meg:

 

 

#Belföld#ezen a napon#rtl#fotós#szomália#modell#ensz#klenk-sipos rita#Fókusz#afrika#a rettegés foka

Címlapról ajánljuk