Belföld

A pártok többségét hidegen hagyja a dohányzás betiltása Magyarországon

rtl.hurtl.hu

2024. május 2. 12:06

Ha megszavazzák, a világ egyik legszigorúbb dohányzásellenes törvénye lesz érvényben az Egyesült Királyságban: a mostani 14-15 évesek soha nem vehetnek már legálisan cigarettát. Megkérdeztük a hazai pártokat, hogy támogatnák-e a dohánytermékek vásárlásának fokozatos betiltását Magyarországon.

A világ egyik legszigorúbb dohányzásellenes törvényét készül elfogadni a brit parlament: a törvénytervezet büntetendő cselekménnyé nyilvánítaná a dohánytermékek eladását azoknak, akik 2009. január 1-jén vagy később születtek. Ez alapján 

a most 14-15 éves korosztály soha nem kerül olyan életkorba, amikor törvényesen dohányárut vehet.

Az indoklásban az áll, hogy a brit állami egészségügyi szolgálat (NHS) kimutatása szerint az Egyesült Királyságban a dohányzás okozza a legtöbb megelőzhető halálozást: évente 80 ezer haláleset köthető közvetlenül a dohányzásból eredő betegségekhez, és a daganatos megbetegedések negyede is a cigarettázás miatt alakul ki. Az NHS statisztikái szerint 

a brit kórházakba csaknem minden percben bekerül egy-egy olyan páciens, aki dohányzástól betegedett meg.

A brit törvényjavaslat egyébként nem mondható példa nélkülinek. Új-Zélandon 2022 végén fogadtak el egy hasonló törvényt, ami megtiltotta a 2009 január elseje után született embereknek, hogy cigarettát vásároljanak, és hasonló lépést fontolgat Dánia is. Új-Zélandon azonban később visszakoztak, és február végén végleg visszavonták a törvényt.

A dohányzásellenes tervekben azonban közös, hogy mindig nagy port kavarnak, hiszen megoszlanak az ezzel kapcsolatos vélemények – ezért kíváncsiak voltunk arra, mit gondolnak róla a politikai szereplők itthon. Megkérdeztük a hazai pártokat, milyen politikát tartanának kívánatosnak a dohányzás visszaszorítása érdekében, illetve arról is, hogy támogatnák-e a dohánytermékek vásárlásának fokozatos betiltását Magyarországon.

Momentum

A Momentum támogatja az egyének jogát arra, hogy saját maguk dönthessenek életvitelükről és egészségükről. A dohányzás, bár káros, mégis egy személyes választás kérdése, amelybe – a Momentum álláspontja szerint – az államnak csak korlátozott mértékben kellene beavatkoznia

– közölte az rtl.hu érdeklődésére Varsányi Áron, a párt szóvivője.

Így folytatta: „véleményünk szerint a felnőtt egyének rendelkeznek azzal a képességgel és jogosultsággal, hogy informált döntéseket hozzanak, beleértve az egészségükre potenciálisan káros szokásokat is. A Momentum inkább az oktatásra és a tájékoztatásra helyezi a hangsúlyt, mint a tiltásra”. Az ellenzéki párt a dohányzás káros hatásairól szóló tájékoztatást és az egészségesebb életmódra való ösztönzést preferálná a teljes betiltás helyett. Megjegyezték, az állam szerepét ugyanakkor jelentősnek látják, például a dohányzás nyilvános helyeken való tiltásában, „mivel ezek az intézkedések az egyéni szabadság és a közjó egyensúlyát célozzák meg”.

Párbeszéd – ZÖLDEK

Minden, a dohányzás visszaszorítását célzó erőfeszítést előremutatónak tartunk. A dohányzás számos súlyos betegség közvetett vagy közvetlen okozója. Ugyanakkor sajnos nem a dohányzás az egyetlen egészségre káros szokás, hanem ilyen például a Magyarországon is jelen lévő túlzott alkoholfogyasztás is.

– írta nekünk Szíjjártó Anita, a párt sajtósa.

Hozzátette, a drasztikus és hirtelen bevezetett megoldások ugyanakkor visszaüthetnek és megteremthetik az illegális, másodlagos piacok megjelenését, ráadásul szerinte nem biztos, hogy a dohányzás visszaszorításában jelentős eredményt érnek el. A Párbeszéd – ZÖLDEK szerint egyrészről fontos lenne az egészségre káros termékek reklámozásának tiltása, másrészről jóval nagyobb hangsúlyt kellene fektetni a megelőzésre és az oktatásra, többek között a háziorvosok bevonására is. Megjegyezte,

több nyugat-európai országban például jutalmat vagy béremelést kapnak azok a háziorvosok, akik leszoktatják betegeiket a dohányzásról.

Jobbik-Konzervatívok

Nem gondoltuk volna, hogy a nemzeti dohányboltok abszurd intézményét lehet még világszinten überelni, és hogy pont a brit konzervatív kormány fog ezzel előrukkolni, még ha számára nem jó előjellel kecsegtető választási évben is

– közölte az rtl.hu-val Gyöngyösi Márton, a Jobbik-Konzervatívok elnöke, EP-képviselője.

Hozzátette, szerinte a „XX. század történelme kiválóan megmutatja a társadalom-mérnökösködés korlátait”, amiben a pártjuk nem hisz. Helyette a szabadságot és az egyéni felelősségvállalást tartják fontosnak, valamint megjegyezte: ha valami rossz, vagy nem kívánatos, akkor az edukáció és nem a tiltás a helyes út.

A témában kerestük a Fideszt, a DK-t, az LMP-t, az MSZP-t, a Mi Hazánk Mozgalmat és Magyar Péter pártját, a Tisza Pártot is, de cikkünk megjelenéséig nem kaptunk választ.

A dohányzásról való leszokás után 15 évvel felére csökken a rák kockázata

Ma már senki nem vitatja, hogy a dohányzás káros az egészségre. Feladni ezt a szokást azonban még a legelszántabbak számára is embert próbáló feladat, pedig a tudósok szerint megéri, főleg hosszútávon: egy friss kutatás szerint ugyanis

a leszokás után 15 évvel felére csökken a rák kialakulásának kockázata.

De a kutatás arra is rámutatott, hogy még jelentősebben csökkenthető a rák esélye, ha valaki már fiatalabb korában abbahagyja a dohányzást. A tudósok azt találták, hogy azoknál a dohányosoknál, akik 50 éves koruk előtt letették a cigit, 57 százalékkal csökkent a tüdőrák kialakulásának esélye. Akik pedig ennél később rakták le, azok esetében ez a szám 40 százalék volt.

Fejfájás, hányinger, hányás, ínysorvadás – hiába a tünetek, sokan snüsszel akarnak leszokni a dohányzásról, a Fókusz korábban erről is kérdezte Zacher Gábor toxikológust:


Mint arról a Híradó is beszámolt korábban, egy 2023-as uniós statisztika szerint a negyedik legtöbbet dohányzó nemzet a magyar Európában, már majdnem minden negyedik ember naponta dohányzik itthon. Bár 2012 óta a helyzet némileg javult, még mindig nagyon kevesen tudnak leszokni. Ráadásul a szakemberek szerint az elektromos cigaretta sem jelent igazi megoldást az egészségügyi gondokra.


Nemrég arról is írtunk: a WHO idei jelentése szerint az elmúlt évtizedetekben világszerte kevesebben cigiztek, a dohányzással összefüggő halálesetek száma viszont valószínűleg továbbra is magas marad.

Nyitókép (illusztráció): Pexels

#Belföld#dohányzás#dohánytermék#dohánytilalom#cigaretta#egészség#betiltás#momentum mozgalom#párbeszéd-zöldek#Jobbik-konzervatívok#egyesült királyság#Életmód#ma

Címlapról ajánljuk